Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Nový rok X nový rok

Vydáno dne 19.12.2008 od Jana Skřivánková

Když posíláme přátelům vánoční pohlednici, e-mail či sms, máme jim popřát krásný Nový rok nebo krásný nový rok?

S nadsázkou by se dalo říci, že záleží na tom, jak moc své přátele máte rádi. Můžete jim totiž popřát vše nejlepší do celé následujícího roku, nebo jim pohodu můžete dopřát pouze na jeden den. Spojení nový rok a Nový rok je totiž krásným příkladem toho, jak malé písmeno může změnit význam celého textu.

Nový rok

Nový rok s velkým počátečním písmenem je název pro jeden jediný den v roce. Jedná se pouze o 1. leden. Popřejeme-li tedy svým známým hezký Nový rok, asi je to příliš nenadchne. Spojení Nový rok používáme pouze tehdy, pokud máme na mysli 1. leden. A to se (většinou) přání netýká.

Jak na Nový rok, tak po celý rok.
Na silvestrovské oslavě se přejedl a bylo mu celý Nový rok špatně.
Některá města nepořádají ohňostroj 31. prosince, ale až na Nový rok.

nový rok

Spojení nový rok s malým počátečním písmenem znamená celý nadcházející rok. Pokud někomu přejeme vše nejlepší do nového roku, myslíme tím všech 365 nadcházejících dnů, ne jen 1. leden. Píšeme tedy:

Do nového roku Ti přejeme hodně štěstí, zdraví a hlavně lásky.
Snad bude nový rok lepší než ten minulý.
Dostala mnoho přání do nového roku.

Závěr

Pamatujte si tedy, že spojení Nový rok s velkým počátečním písmenem označuje jen jeden konkrétní den, a to 1. ledna. Spojení nový rok s malým písmenem naopak vyjadřuje celý následující rok.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: