Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Slovník české literatury po roce 1945

Vydáno dne 13.12.2008 od Jana Skřivánková

Potřebujete si zjistit informace o českém spisovateli z 2. poloviny 20. století a nemáte zrovna čas nebo chuť jít do knihovny? Pak je pro Vás tato stránka tím nejlepším řešením.

Tato databáze je dílem Ústavu pro českou literaturu Akademie věd. Jedná se tedy o věrohodný zdroj informací, který můžete beze strachu napsat do použitých pramenů. Nemusíte se zároveň bát, že byste z ní získali špatné nebo nepřesné informace. Ve slovníku naleznete velké množství informací a velmi rozsáhlou databázi autorů a autorek. Navíc jsou hesla pravidelně doplňována a aktualizována, což je obrovská výhoda.

Jak se stránkami pracovat?

Práce se stránkami je velmi jednoduchá. Ihned po kliknutí na odkaz se Vám zobrazí úvodní strana s vyhledávacím polem.Do něj stačí napsat název autora, o kterém se chcete dozvědět více, a kliknout na tlačítko Hledej! V novém okně se Vám zobrazí seznam hesel, která s hledaným textem souvisejí. Na prvním místě se většinou zobrazí heslo o spisovateli, na dalších místech pak bývají almanachy a časopisy, do kterých autor přispíval (nebo ještě přispívá), případně další hesla, která s autorem nějakým způsobem souvisí (spisovatelé, se kterými se stýkal, pracoval apod.). Mým zkušebním heslem byl František Hrubín.

Poté stačí už jen otevřít vybrané heslo.

Co všechno se o autorovi dozvím?

Každý spisovatel zde má svou fotkou a základní životopisná data (tedy kdy se narodil a kdy popřípadě zemřel). Dále si můžeme přečíst podrobný životopis a stručnou charakteristiku jeho díla.

V části Bibliografie naleznete kompletní seznam děl autora a rok jejich vydání, výbory z díla autora, dramatizaci prózy, zvukové nahrávky knih, díla, která autor přeložil apod. V podstatě zde naleznete vše, na čem se daný autor nějakým způsobem podílel.

Další zajímavou částí je Literatura. Tady najdete různé články, eseje, statě, recenze apod., které byly o autorovi či jeho díle napsány. Nemusíte si tedy už pracně dohledávat další zdroje, odkud čerpat bližší informace o nějakém díle, stačí si vybrat ze seznamu tu práci, která Vám bude vyhovovat.

Jak můžeme hledat?

Způsoby jsou hned tři. Prvním je hledání hesla pomocí vyhledávacího pole, které je popsáno výše. Dále si můžete zobrazit na titulní straně seznam hesel a hledat v nich.Dalším způsobem je pak rozšířené hledání, ke kterému se dostanete také z hlavní strany. Tady můžete hledat autory nejen podle jména, ale podle jejich místa narození či úmrtí, data narození apod. Tento způsob je vhodný v případě, že píšete referát na téma Spisovatelé Kolínska, Literatura Pardubického kraje apod. Podle místa narození snadno zjistíte, které spisovatele do referátu můžete zařadit a které ne.

Podobně můžete hledat také knihy a časopisy vydané v jednom konkrétním roce.

Shrnutí

Slovník je velmi dobrým pomocníkem při psaní referátů. Jeho největší výhodou je snadné vyhledávání, kdy stačí hledané jméno jen vepsat a počítač už najde jednotlivá hesla za Vás. Oproti ručnímu hledání v knihovně je tento způsob mnohem rychlejší a pohodlnější. Díky internetu je také snadno přístupný i o svátcích a v kteroukoli denní či noční dobu. Další velkou výhodou je také všestrannost informací. O hledaném autorovi se zde dozvíte vše, co by se Vám mohlo hodit a to ještě pěkně pohromadě.

Některé charakteristiky děl jsou ale psány příliš odborně, některé cizí výrazy si musí člověk dohledávat, text bývá občas trochu nesrozumitelný. Nicméně ostatním oddílům porozumíte velmi dobře, proto se nenechte odradit a zkuste to. Další nevýhodou je pak to, že databáze se zaměřuje pouze na 2. polovinu 20. století,

Slovník české literatury po roce 1945

 

Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: