Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Test: Literatura 4

Vydáno dne 08.03.2010 od Jana Skřivánková

V tomto testu se setkáte s díly, ve kterých vystupují různá zvířátka a se spisovateli, kteří takové příběhy píší.

Tento spisovatel a malíř se ve své tvorbě věnoval celý život dětem. Jeho kresby často doprovázely verše pro děti jiným spisovatelů, sám pro děti také psal a své knihy si i sám ilustroval. V jeho pohádkách se můžeme setkat s mluvícími zvířaty, venkovským prostředím a nadsázkou. Mezi jeho nejznámější knihy patří Kocour Mikeš či Bubáci a Hastrmani.
Jmenuje se: 

Také Ondřej Sekora se věnoval psaní knížek především pro děti. Hlavními hrdiny jeho příběhů byly často různá zvířátka, jeho nejznámější hrdina však nosil kolem krku červený šátek s černými puntíky. Jak se tento hrdina jmenoval?

Vladislav Vančura je známý především díky svým knihám jako Rozmarné léto, Obrazy z dějin národa českého či Pekař Jan Marhoul. Ti z Vás, kteří četli pohádkovou knížku Kubula a Kuba Kubikula, ale vědí, že napsal také krásný příběh pro děti o medvědáři a jeho neposedném medvídkovi. Víte jak se jmenovalo strašidlo, které si medvědář Kubula na postrašení nezbedného medvídka vymyslel?
Jmenovalo se: 

Se dvěma zvířecími kamarády se můžeme setkat také u Josefa Čapka. Jeho hlavní hrdinové sice tvoří nevšední dvojici, ale člověk se s nimi rozhodně nenudí. Ve svým příbězích děti například učí, jak si upéct dort nebo vytřít podlahu. Jak se jmenuje knížka Josefa Čapka, ve které vystupují dva zvířecí přátelé?

Zvířata často vystupují v pohádkách jako pomocníci hlavních hrdinů, někdy také hlavní hrdina dostane za dobrý skutek zvíře s kouzelnými schopnostmi. Jaké zvíře nadělí svému majiteli poté, co sebou zatřese, peníze?

Miloš Macourek je oblíbeným tvůrcem dětských knížek a večerníčků. V jeho Arabele se můžeme dokonce setkat se kouzelnými zvířaty z pohádkové říše. Mezi oblíbené večerníčky patří příběhy o Machovi a Šebestové a jejich psího kamaráda, který se jmenuje  .


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Copyright info:

Obrázek byl nakreslen na motivy Ondřeje Sekory.

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: