Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Test: Česká meziválečná literatura

Vydáno dne 15.04.2010 od Jana Skřivánková

Test zaměřený na českou meziválečnou literaturu. Připravte se s námi na test z této látky a zjistěte, jak jsou na tom Vaše znalosti.

  1. Petr Bajza je hrdinou knihy , jejímž autorem je .
  2. Prózy tohoto spisovatele se často odehrávají v cirkusovém prostředí, mezi jeho známá díla patří Cirkus Humberto a Lidé z maringotek. Autor se jmenuje  .
  3. Karel Čapek spolu se svým bratrem Josefem napsal drama Ze života . Dále je autorem tzv. noetické trilogie Hordubal, a Obyčejný život. Oblíbené jsou Čapkovy Povídky z kapsy a Povídky z  kapsy.
  4. Autorem knih Nikola Šuhaj loupežník či Golet v údolí je  .


  1. Na fotografii jsou zachyceni Jan a Jiří . Mezi jejich známé hry, které společně napsali, patří a stín, Kat a , Rub a Líc či Těžká Barbora. V roce 1929 začali spolupracovat s hudebním skladatelem Jaroslavem Ježkem.
  2. Mezi významné proudy české meziválečné literatury patří také psychologická próza. K tomuto směru řadíme například Jaroslava Havlíčka a jeho román Petrolejové . Patří sem také Jarmila , která je autorkou románů Vlčí jáma a Advent.
  3. V této době také tvoří zástupce katolicky orientované literatury Jaroslav , autor románu Bloudění (tzv. větší valdštejnská trilogie) či povídkových souborů Tři dukáty, Tři trojníčky.

Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Copyright info:

Obrázek © public domain.

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: