Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Jak se neutopit ve slovesu mít

Vydáno dne 01.10.2012 od Jana Skřivánková

Při psaní delšího textu se často potýkáme s neustálým opakováním jednoho slova. V tomto článku si povíme, čím vším se dá nahradit všudypřítomné sloveso mít.

Na našich stránkách jsme si už povídali o tom, Jak se neutopit ve slovesu být. V tomto článku se budeme věnovat slovesu mít, které dělá problémy především při popisu a charakteristice. S nadbytkem tohoto slovesa se však setkáme i v jiných textech a v každodenní řeči.

Jak už jsme zmínili v článku o slovesu být, většinu slohových prací i jiných textů si můžeme nejdříve připravit nanečisto. Využijte toho, podtrhejte si slova, která se podle Vás v textu často opakují a při přepisu je zkuste nahradit synonymy, případně celou větu poupravte, abyste se mohli danému slovu vyhnout. Slohová práce mj. ukazuje, jak velkou máte slovní zásobu, zkuste využívat co největší palety slov a prostředků, práce se bude učiteli lépe číst a bude celkově působit lepším dojmem.

Sloveso mít nese velké množství významů (ač se to třeba na první pohled nezdá), v článku se tedy pokusíme zaměřit na ty, ve kterých lze snadno nalézt synonymum.

A teď už se pojďme podívat na některé konkrétní příklady:

Něco vlastníme, s něčím nakládáme

Jedná se asi o nejčastější použití slovesa mít, tento význam se nám také vybaví asi ze všech nejdříve. Neustále mluvíme o tom, kdo co má a nemá, co bychom chtěli mít apod. V těchto případech můžeme sloveso mít minimalizovat tím, že větu trochu upravíme a sloveso nahradíme jiným, které sice není přímo synonymem, ale ze kterého i tak vyplývá, že danou věc vlastníme, máme.

Mají novou pračku

Koupili si novou pračku – Neřekneme sice přímo, že ji dotyční vlastní, ale vlastnictví logicky z nákupu vyplývá (i díky zájmenu si), není tedy nutné vlastnictví zdůrazňovat Pořídili si novou pračku – Jedná se o stejný případ jako v předešlé větě.

Novákovi měli starou pračku, ale teď už mají novou.

V této větě jsou dvě slovesa mít úplně zbytečná, stačí napsat, že Novákovi měli starou pračku, ale už si koupili/pořídili novou. Nahradit můžete klidně i obě slovesa mít, vznikne Vám tak například věta: Novákovi si koupili novou pračku, ta stará jim už nevyhovovala / se rozbila / nefungovala apod.

Všimněte si také, že nově napsaná věta nám o celé záležitosti říká mnohem více než věta původní, je konkrétnější Víme, co se stalo i proč se to stalo. A také zní lépe než věta se dvěma „nadbytečnými“ slovesy mít. Tento postup samozřejmě můžete použít pouze v případě, že tyto další informace víme.

Příklady s pračkou nám sice do popisu či charakteristiky úplně nesedí, ale myslím, že podobnou větu každý z nás už v nějakém rozhovoru slyšel, nebo třeba i řekl. Navíc nám krásně ukazuje, jak málo stačí k tomu, aby věta změnila svůj „vzhled“, ale přitom stále říkala stejnou informaci.

Zuzana má ráda knihy, má jich plnou knihovnu

U nahrazení prvního slovesa mít si povíme více v dalším odstavci, teď se zaměříme především na to druhé. Větu můžeme přepsat několika způsoby, například: Zuzana ráda čte, její knihovna je plná knih, nebo Zuzana ráda čte a podle toho vypadá i její knihovna.

Pokud Vám věty se dvěma slovesy mít zněly příliš uměle a neuvěřitelně, jste na dobré cestě k tomu, abyste se ve slovesu mít neutopili. Důležité je, abychom si uvědomili, že věta nezní úplně dobře a poté s ní začali pracovat.

Neměl dost peněz na dovolenou

Nemohl si dovolit jet na dovolenou.
Kvůli nedostatku peněz nemohl jet na dovolenou.
Nemohl si dovolenou finančně dovolit.
Byl bez peněz, proto nemohl jet na dovolenou.

Jak jste si mohli všimnou na předešlých větách, slovo mít v nich vždy sice označovalo vlastnictví, ale pokaždé šlo nahradit jiným slovem.

Vyjadřujeme k něčemu vztah, jmenujeme naše záliby

S těmito větami se v už zmiňovaném popisu či charakteristice zaručeně setkáte. Často říkáme, kdo má jaké záliby, co rád dělá, jestli má sourozence, děti apod. Pojďme se podívat, jak lze obejít sloveso mít v těchto případech.

Mám ženu / manželku. = Jsem ženatý.
Mám muže = Jsem vdaná..
Nemám žádné sourozence. = Jsem jedináček.
Lenka má hodně zálib. = Lenka se zajímá o mnoho věcí.
Na oblečení mám ráda červenou barvu. = Líbí se mi oblečení v červené barvě / červené oblečení / ráda nosím červenou barvu.

U těchto spojení si musíme ještě dát pozor na to, abychom od opakování slovesa mít nesklouzli k přílišnému psaní slovesa být. Je tedy dobré pátrat po dalších synonymech, případně zvolit dobrý poměr mezi slovesem mít a být a snažit se zároveň těmto slovesům vyvarovat v okolním textu.

Pokud jde o záliby a koníčky, věty se slovesem mít nabízejí mnohem širší možnosti. Podívejme se alespoň v rychlosti na některé z nich:

Mám ráda akční filmy

Ráda se dívám na akční filmy.
Ráda sleduji akční filmy.
Mezi mé záliby patří sledování akčních filmů.
Jsem fanoušek akčních filmů.

Mám ráda červenou barvu

Mezi mé oblíbené barvy patří červená.
Líbí se mi červená barva.
Miluji červenou barvu.

Mám ráda poezii

Ráda čtu poezii.
Mezi mé záliby (koníčky) patří četba poezie.
Ráda trávím čas čtením poezie.
Baví mě poezie. / Baví mě číst poezii.

Držet, nosit

Pokud něco máme v ruce, na zádech, v tašce, košíčku nebo třeba kabelce, můžeme sloveso mít nejčastěji nahradit synonymy držet nebo nést. Například:

Má v ruce zbraň. = Drží v ruce zbraň.
Má na zádech nůši = Nese na zádech nůši.
Žena má v náruči dítě. = Žena nese / drží v náruči dítě.
Copak máš v tom košíčku? ´Copak neseš v tom košíčku?

Vyjadřujeme pocity a stavy a vlastnosti

Pomocí slovesa mít často vyjadřujeme také své pocity, stavy a vlastnosti, a to psychické i fyzické. Často pomocí tohoto slova sdělujeme, jak se cítíme, co prožíváme uvnitř své mysli.

Jak nahradit v některých případech sloveso mít si můžete prohlédnout na následujících příkladech. Mám strach. = Bojím se.
Mám nápad. = Napadlo mě.
Mám hlad. = Jsem hladový. / Něco bych snědl(a). / Dal(a) bych si něco k jídlu.
Mám zlost = Zlobím se. / Jsem naštvaná (naštvaný).
Měl radost. = Radoval se.
Mám tušení, že… = Tuším, že…
Mám obavu. = Obávám se.

Slovesem mít ale také často popisujeme, jak kdo vypadá. I tady mnohdy zbytečně saháme po „zažitém má tolik a tolik toho a toho“. Například:

Často má (na sobě) šaty nebo sukni = Často nosí šaty nebo sukni.
Má 180 cm. = Měří 180 cm. / Je vysoký 180 cm.
Má 70 kg. = Váží 70 kg.

Když je mít hovorové

Někdy je varianta se slovesem mít hovorová a je opravdu lepší zvolit synonymum ne z toho důvodu, aby se sloveso mít příliš často neopakovalo, ale aby byla věta stylisticky vhodnější. Mohla bych mít dotaz. = Mohla bych se zeptat.
Mohla bych mít prosbu. = Mohla bych tě o něco poprosit?
Měl námitky. = Namítal.
Policie už ho má. = Policie ho už dopadla/chytila.

Na závěr

Není reálné, aby jeden článek obsahoval všechny možné způsoby nahrazení slovesa mít. Tento článek by měl sloužit především jako inspirace při psaní slohových prací či delších textů a zároveň by Vám měl ukázat, jak lze pracovat s češtinou a hledat vhodnější vyjádření toho, co chceme říct. Neříkám, že všechna spojení se slovesem mít jsou špatná, rozhodně můžeme o někom napsat / říci, že má hnědé oči. Vyvarovat bychom se však měli častému (někdy až zbytečnému) opakování tohoto slovesa.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: