Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Chybami se člověk učí: zhlédnout, zhlédnutí

Vydáno dne 11.08.2013 od Jana Skřivánková

Chybovat je lidské, a to i v pravopisu. Pojďme využít chyb, kterých se dopustil někdo jiný, k tomu abychom si (možná) rozšířili obzory o další pravopisné pravidlo, nebo si alespoň zopakovali pozapomenutou poučku. Dnes ukázka z jedné internetové stránky, která nabízí výuková videa.

Na jedné internetové stránce, která nabízí výuková videa, se mj. dočtete následují: 

Víte, proč je červeně zvýrazněné slovo špatně? Sloveso shlédnout se nikdy nepoužívá v souvislosti s díváním se na televizi/video. Znamená totiž, že se někdo dívá směrem dolů, tedy z vyhlídkové věže nebo třeba z okna. Pevně věřím, že nikdo z nás film nesleduje ze štaflí či nějakého vyvýšeného místa, proto použijeme vždy slovo zhlédnout a zhlédnutí. Vždy když se nějaké akce zúčastníme jako divák, něco sledujeme (ať už v televizi, na jevišti či kdekoliv jinde), zhlédli jsme danou akci vždy se Z. Takže:

Zhlédli jsme včera film a hned po prvním zhlédnutí jsem si ho opravdu oblíbil. Jeho nový film opravdu stojí za zhlédnutí. V rámci festivalu diváci mohou zhlédnout pět dokumentárních filmů o životě velryb. Zahajovací cermoniál zhlédly miliony lidí na celém světě. Včera jsme zhlédli nádherné představení v Národním divadle.

Zhlédli napíšeme také v připadě, že jsme navštívili výstavu, hrad či zámek.

O víkendu jsme zhlédli zajímavou výstavu o náletech na Kolín. Na zámku můžete zhlédnout expozici o životě šlechty na počátku 19. století. Zámeckou zahradu je možné zhlédnout každý den kromě pondělí.

Pozor, variantu zhlédnou se Z píšeme také v pŕípadě, že jsme si něco nebo někoho oblíbili, tzv. jsme se v něm zhlédli. Toto slovo můžeme použit ve spojení s nějakou naší zálibou, vašní nebo i osobou, která Vám imponuje, je Vašim vzorem nebo ji máte prostě v oblibě.

Jitka se až nezdravě zhlédla ve svých dětech. Zhlédla se v malováni a bohémském stylu života. Adam se zhlédl v Jakubovi, ve všem chce být jako on. Mnoho dětí se zhlíží v nebojácných akčních hrdinech. Daniela se zhlédla ve zdravotním stylu života a pravidelném cvičení.

Více o psaní předpon s a z v záludných případech najdete v našem článku Chytáky u psaní předpon s, z 1 nebo Chytáky u psaní předpon s, z 2.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: