Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Jak (se) učit vyjmenovaná slova 4 (Skok a sed)

Vydáno dne 09.10.2014 od Jana Skřivánková

Další tip na hru vhodnou na výuku vyjmenovaných slov. Tentokrát budeme netradičním způsobem doplňovat do slov i/y.

Proč aktivitu do výuky zařadit

Dnešní aktivita opět potvrzuje, že v jednoduchosti je krása. Funguje totiž na naprosto jednoduchém principu, který se ve školství používá poměrně často. Velkou výhodou je, že není složitá na vysvětlování a děti její princip pochopí během chvíle. Pro Vás je skvělé to, že se na ni nepotřebujete nijak zvlášť připravovat, takže ji můžete zařadit kdykoliv, kdy máte pocit, že je to vhodné. Protože ji můžeme ukončit v podstatě kdykoliv, výborně se hodí i na konec vyučování, kdy nám zbývá do zvonění třeba jen dvě minuty.

Nesporným plusem také je, že během ní děti netráví čas v lavici, mohou se hýbat a protáhnout. Nabízí díky tomu zajímavou alternativu ke klasickému doplňování i/y do sešitů, učebnic nebo třeba na tabuli. Výborně tedy poslouží k rozhýbání dětí ve dnech, kdy jsou roztěkané či unavené. Navíc se do ní musí zapojit všechny děti ve skupině, všichni musí dávat pozor a reagovat na pokyny.

Jak se hraje

Už název napovídá, že v této hře půjde o skákání a sedání si. Princip je skutečně jednoduchý. Nejdříve se s dětmi domluvíme, jaká činnost bude provázet měkké I a jaká činnost zase tvrdé Y. Nemusíte zůstat jen u sedu a skoku, možnými obměnami je například zvednutí obou rukou, rozpažení, podřep, ruce v bok a podobně. Důležité ale je, aby činnosti mohly být vykonávány bezpečně i poslepu. Aby děti vše dělaly poslepu je hodně důležité, zamezí to totiž „opisování“ od rychlejších žáků.

Pokud je vše domluvené, řekne učitel vždy nějaké slovo, do kterého musí pohybem žáci doplnit správné i/y. Žáci se v klidu rozhodnou pro svou odpověď a učiní domluvený pohyb. Až odpoví všichni žáci, mohou děti otevřít oči. Poté se vyhodnotí správnost odpovědí a pokračuje se dále.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Copyright info:

zdroj obrázku: http://www.mycutegraphics.com/

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: