Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Ližiny: Jak je psát a co to vlastně je

Vydáno dne 17.10.2014 od Jana Skřivánková

Víte, co znamená slovo ližiny a jak ho správně psát? Odpovědi na obě otázky nabízíme v našem článku.

Ližiny jsou malé dřevěné nebo kovové trámy, které se používají k posunování těžkých věcí (například při stěhování skříně do schodů). Najdeme je také na střechách aut, kde na ně můžeme například přidělat nosič na kola. Ližiny využívají také sněžné skútry, sáně nebo vrtulníky. Nacházejí se v jejich spodní části. Vrtulník je využívá při přistávání, skútr je díky nim schopný jezdit.

Ližiny jsou tedy pomůcky, které nám umožňují lépe hýbat nějakým předmětem po jiném předmětu (s ližinami se nám skříň v bytě prostě lépe stěhuje), nebo k upevnění nějaké věci na určité místo (nosič na kola se lépe připevňuje na střešní ližiny než přímo na střechu auta).

Dejte si pozor, slovo sice hodně připomíná vyjmenované slovo lyže, ale tato dvě slova spolu nijak nesouvisejí. Ani když píšeme o ližinách na sněhovém skútru. Ližiny nepatří mezi vyjmenovaná ani příbuzná slova a píšeme je s měkkým I.

automobil s ližinami na střeše
ližiny na vrtulníku
stěhovat nábytek po ližinách

ližiny na sáňkách ližiny na saních
vrtulník s přistávacími ližinami auto s ližinami na střeše

Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: