Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Jelení, sloní a další přídavná jména odvozená od zvířat

Vydáno dne 27.08.2018 od Jana Skřivánková

V tomto krátkém článku si vysvětlíme, jak je to se psaním přídavných jmen odvozených od názvů zvířat.

Jelení obora, sloní paměť

Abychom v přídavném jménu psali dvě nn, musí být toto jméno odvozeno příponou -ní od slova, jehož kořen končí na -n nebo ň. Píšeme tedy ranní čaj, výkonný stroj, cenný papír apod.

U přídavných jmen, která se vztahují ke zvířatům, si ale musíme pamatovat, že vznikla sice také od kořenu zakončeného na n, ale přidáním přípony -í. Hezky je to vidět například na slovu velbloud. Ke kořenu slova-bloud- přidáme příponu -í a vznikne nám přídavné jméno velbloudí.

Stejně je tomu i u přídavných jmen odvozených od zvířat, jejichž název je zakončen na n. Máme slona a přídavné jméno sloní, podobně havraní, kuní nebo právě jelení.

Správně má být tedy

jelení obora
havraní peří
sloní paměť
kuní vejce
varaní samice
klokaní mládě

Pamatujte si tedy, že u přídavných jmen, která souvisejí s pojmenováváním zvířat, píšeme vždy jedno n. A to z toho důvodu, že je takové jméno tvořeno příponou -í, nikoli příponou -ní. Ke zdvojení tedy vlastně ani dojít nemůže.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: