Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Čeština letem světem: Výborný

Vydáno dne 14.04.2016 od Jana Skřivánková

V dnešním díle seriálu Čeština letem světem se podíváme na to, proč píšeme ve slově výborný tvrdé Y.

Výborný

Slovo výborný píšeme vždy s tvrdým Y po V. Toto slovo totiž obsahuje tvrdou předponu vy-, vý-. Pro zdůvodnění pravopisu se ale musíme trošku vrátit v čase a podívat se na původ tohoto slova. Pokud totiž použijeme klasický postup a odtrhneme od slova výborný předponu vý-, zůstane nám borný, což nic neznamená. Nemůžeme ani utvořit nové slovo připúojení jiné předpony, slova jako záborný, náborný, úborný totiž neexistují.

Výborný je původně odvozeno od slova vybraný, které je zase odvozeno od vybrat (vybrati). A ve slově vybrat už předponu vy- snadno rozeznáme. Pokjud předponu vy- zaměníme za nějakou jinou, získáme normální smysluplná slova jako nabrat, zabrat, odebrat apod. Víme tedy už, že slovo vybrat obsahuje předponu vy-. A protože slovo výborný je odvozeno právě od tohoto slova, obsahuje předponu vý- také ono.

Můžeme si pomoci tím, že pokud je někdo v něčem výborný, byl vlastně osudem vybrán k tomu, aby danou činnosti vykonával opravdu dobře. A pokud si nechceme lámat hlavu a spokojíme se jen s holými fakty, stačí si pamatovat, že slovo výborný obsahuje předponu vy-, vý- a víc nemusíme vědět.

Tvrdé Ý píšeme samozřejmě také ve slově výborně.

To je ale výborný nápad!
Naše babička peče výborné bábovky a koláče.
„Myslím, že pojedu s vámi.“ – „Výborně!“
Všichni žáci si výborně poradili se zadaným úkolem.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Copyright info:

obrázek: Designed by Freepik, text: www.mojecestina.cz

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: