Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Velká písmena: Země a země

Vydáno dne 07.01.2017 od Jana Skřivánková

V češtině máme slovo země i Země. Čím přesně se od sebe tato pojmenování liší, se dozvíte v našem článku. Rozdíl si navíc vysvětlíme na dvou známých českých písničkách.

„A pak na titulní stránce
Vesmírného kurýra
vyjdou reportáže,
o tom jak Zem umírá,
generálské prýmky,
velvyslancův žaket,
exkluzivní snímky,
nablýskaných raket
s černými emblémy,
jó to bude senza článek,
Země srovnaná se zemí
plus přiložený plánek“

Přesně tak zní refrén písničky Rakety od písničkáře a textaře Jaromíra Nohavici. My ho ale v tomto článku nepoužijeme k žádnému rozboru díla, pomůže nám ukázat, jak může být čeština krásná. A také poukázat na to, že na velikosti počátečního písmene někdy opravdu záleží.

Určitě jste si všimli spojení Země srovnaná se zemí. Co všechno slovo země vlastně vyjadřuje a jak mění význam velké či malé písmeno?

Už samotné slovo ZEMĚ je velice zajímavé. Jedná se o velmi staré slovo, jeho původ najdeme už ve staroslověnštině a s podobnými výrazy se setkáme i v jiných slovanských jazycích. I s tím souvisí velké množství významů, které toto slovo nese:

  • planeta, na které žijeme
  • pevnina (opak vody)
  • stát (například Česká republika, Německo, Portugalsko)
  • povrch, po kterém chodíme (klidně i podlaha)
  • půda, hlína

Z hlediska psaní velkých a malých písmen je důležité, že velkým písmenem odlišujeme Zemi jako planetu, na které žijeme. Jedná se vlastně o odborný termín, který velkým, písmenem vyzdvihuje jedinečnost tohoto pojmenování. Planeta Země je koneckonců opravdu jen jedna, podobně je tomu i u názvu Slunce, které označuje jednu konkrétní pro nás velmi významnou hvězdu. S velkým písmenem píšeme ostatně názvy všech planet podobně jako píšeme velké písmeno ve křestních jménech a příjmení.

Vraťme se ale k naší písničce na začátku článku. Protože se v ní zpívá o hrozbě pro celou planetu, napíšeme první slovo Země s velkým počátečním písmenem. V druhém případě se jedná pouze o povrch této planety, proto už píšeme slovo země s malým písmenem.

Ještě upozorním, že spojení srovnat zemi se zemí může teoreticky existovat i v této podobě, a to v případě, že bychom plánovali zničit nějaký stát.

O tom, že velké či malé písmeno na začátku konkrétního slova, může změnit význam celého textu Vás může přesvědčit také písnička Chválím tě, Země má od autorské dvojice Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř.

Po přečtení tohoto článku už víte, že autoři v ní chválí celou naši planetu, nikoli jen stát, ve kterém žijeme.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Copyright info:

zdroj ukázky: http://www.nohavica.cz/…y/rakety.htm

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: