Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Jak procvičovat slovní druhy: Dětské knížky a leporela

Vydáno dne 05.06.2016 od Jana Skřivánková

Máte doma schovaná stará leporela? Použijte je k procvičování slovních druhů. Poradíme Vám, jak na to.

Procvičujeme na knížkách

Na procvičování jsou vhodné zejména knížky pro menší děti, protože mají jednodušší text. Díky jednoduchosti vět se můžete s dětmi plně soustředit na určování slovních druhů, nemusíte například řešit, že dítě nějakému slovu nerozumí, nezná jeho význam.

Použít lze klidně i leporela, ta jsou vhodná především na procvičování podstatných jmen, sloves, předložek. Na pochopení třeba podstatných jmen můžete použít i ta nejjednodušší leporela s jedním slovem na stránku. Například díky leporelu jako je toto si můžete s dětmi opakovat, co všechno jsou podstatná jména

Leporela se zvuky zvířat mohou být odrazovým můstkem pro vysvětlování citoslovcí, podobně barvy zase pro přídavná jména.

Velká výhoda tohoto procvičování je, že se můžete s dětmi vrátit k jejich oblíbeným knihám z dětství. Procvičování tak pro ně bude zajímavější a zábavnější. Navíc znovu použijete knihy, které už u Vás doma nemají příliš využití. Pokud jste učitel, můžete navrhnout žákům, aby si přinesli do školy své oblíbené dětské knihy a procvičování propojit i se čtenářskou dílnou, ve které si děti vzájemně představí své oblíbené tituly. A jako třešničku mohou přinést své fotky z doby, kdy tyto knihy četly.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Copyright info:

zdroje ukázek knih: internetové stránky nakladatelství Svojtka, www.svojtka.cz

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: