Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Velká písmena: hrad Karlštejn a rozhledna Borůvka

Vydáno dne 05.08.2016 od Jana Skřivánková

V tomto článku si povíme, kdy psát malá a velká písmena v názvech hradů, zámků a rozhleden.

Pokud mluvíme o hradu Karlštejn, rozhledně Borůvka nebo zámku Pardubice, vždy platí pravidlo, že slova zámek, hrad a rozhledna jsou obecnými názvy a píšeme je s malým písmenem na začátku. S velkým písmenem pak píšeme až přímo název konkrétní památky. Správně tedy je:

Jeli jsme na exkurzi na hrad Karlštejn.
Navštívili také zámek Hluboká.
V pořadu běžela reportáž o zámku Pardubice.
K nejzajímavějším rozhlednám patří také rozhledna Borůvka.

A protože se mnoho zámků, hradů a i rozhleden jmenuje podle místa, na kterém se nacházejí, můžeme se setkat také s památkami jako zámek Pardubice, hrad Potštejn nebo rozhledna Lhotka u Berouna. V těchto případech platí klasická pravidla pro psaní velkých písmen v názvech zeměpisných míst. Proto také platí, že píšeme sice zámek Pardubice, ale pardubický zámek.

Nezapomeňte, že v přídavných jmen odvozených od zeměpisných názvů, píšeme malé písmeno. Výjimku tvoří jen Petřínská rozhledna, u které se vžilo psaní s velkým počátečním písmenem.

S velkým písmenem se také tradičně píšou názvy památek celonárodně považovaných za významné jako Pražský hrad, Staroměstská radnice.

Tento článek vyšel také v rámci seriálu Čeština letem světem. Určitě by ale neměl chybět v kategorii Velká písmena, proto ho máme na stránkách vlastně dvakrát.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: