Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Velká písmena: Středočeský kraj, ale střední Čechy

Vydáno dne 05.08.2016 od Jana Skřivánková

Článek věnovaná psaní velkých a malých ísmen v názvech jako Středočeský kraj, střední Čechy a východní Evropa.

Mohli bychom začít takovou trošku kvizovou otázkou: jaký je rozdíl mezi Středočeským krajem a středními Čechy? Z hlediska významového spočívá hlavní rozdíl v tom, že Středočeský kraj představuje oficiální název nějaké správní oblasti, vlastně se jedná o nějakou instituci či organizaci. Každý kraj má totiž svého hejtmana, plní určitá práva a rozhoduje o některých zákonech a vyhláškách na svém území. A protože se jedná o oficiální označení, píšeme v přídavných jménech těchto názvů velké počáteční písmeno. Správně tedy je:

Středočeský kraj
Jihočeský kraj
Plzeňský kraj
Karlovarský kraj
Ústecký kraj
Liberecký kraj
Královéhradecký kraj
Pardubický kraj
Jihomoravský kraj
Olomoucký kraj
Moravskoslezský kraj
Zlínský kraj

Česká republika je rozdělena do 12 krajů, dva poslední mají trochu specifický název. Jedná se o Kraj Vysočina (slovo kraj jhe součástí oficiálního názvu, proto ho píšeme s velkým písmen) a hlavní město Praha.

Pamatujte si tedy, že ve všech názvech krajů píšeme velké písmeno je v přídavných jménech, slovo kraj v těchto spojeních hraje roli obecného názvu. Výjimku tvoří Kraj Vysočina, který má v oficiálním názvu právě i slovo kraj. Tím se z něj stává vlastní název a píšeme ho také s velkým počátečním písmenem.

A aby to nebylo tak jednoduché, máme tu ještě spojení střední Čechy. Přídavná jména jako střední, západní, východní, jižní či severní mohou někdy být součástí oficiálního názvu (například Jižní Amerika, Severní moře). Někdy ale mohou být naopak v pozici obecného názvu. Tak tomu je i ve spojeních střední Čechy, východní Morava, západní Evropa a podobně. V těchto případech nejsou součástí zeměpisného názvu, jen nám říkají, že se nejedná o celé Čechy, ale jen o jejich jižní část. Je to podobné jako kdybychom napsali, že jižní část pozemku je využívána ke pěstování vína. Slovo jižní také není součástí žádného oficiálního názvu.

Tento článek vyšel také v rámci seriálu Čeština letem světem. Určitě by ale neměl chybět v kategorii Velká písmena, proto ho máme na stránkách vlastně dvakrát.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Copyright info:

zdroj obrázku: Tomáš Urban – Wikipedia, CC BY-SA 3.0https://commons.wikimedia.org/w/index.php?…

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: