Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Vzory podstatných jmen: Hra Černý Petr s olympijskou tematikou

Vydáno dne 06.02.2018 od Jana Skřivánková

Pokud jste s dětmi propadli olympijské horečce a probíráte zrovna vzory podstatných jmen (nebo si je prostě chcete jen zopakovat), máme tu pro Vás skvělou aktivitu k vytisknutí. A navíc zcela zdarma.

Černý Petr mezi vzory podstatných jmen – ZOH

Příprava

Karty si vytiskněte (první dvě strany ideálně barevně) a zalaminujte. Pokud nemáte doma nebo ve škole laminovačku, doporučujeme kartičky vytisknout na čtvrtku. Díky tomu žáci neuvidí, jaké karty drží spolužák v ruce. Tím veškerá příprava končí, stačí už se jen rozhodnout, kterou hru si s dětmi zahrajete jako první.

Klasický Černý Petr

Tato jednoduchá aktivita je založena na principech známé karetní hry Černý Petr, ve které prohrává ten, komu zbude v ruce lichá karta – Černý Petr. Kartičky lze využít ke klasické hře, všechny karty se rozdají mezi 2 – 3 hráče. Žáci vyberou libovolným způsobem hráče, který bude hrát jako první.

Každý žák si vždy losuje kartu od hráče sedícího vlevo od něj. Pokud najde mezi svými kartami dvě, které tvoří dvojici, odloží obě karty stranou. Dvojici tvoří vždy podstatné jméno a vzor, podle kterého dané jméno skloňujeme (například sklenice – růže, předseda – fotbalista). Hráči se postupně střídají v tahání karet. Po vyložení všech dvojic zbude jednomu z nich karta se vzorem, který k sobě nemá žádné slovo do dvojice – tzv. Černý Petr.

Odhal Černého Petra

Děti ve dvojicích nebo trojicích přiřazují jednotlivá slova ke vzorům a zároveň hledají Černého Petra – kartu, která nemá k sobě do páru jinou kartu.

Pexeso

Jednotlivé sady lze přeměnit také na Pexeso. Hrajeme tak, jak jsme zvyklí, hra je pouze ztížena tím, že zpočátku netušíme, která karta je lichá a zůstane nám na konec. Žáci si mohou své tipy v průběhu hry zapisovat například na papír nebo mazací tabulku. Lze omezit počet samotných tipů například na dva.

Co sada obsahuje

Příloha k vytisknutí obsahuje dvě různé sady karet, v každé sadě navíc najdete i správné řešení. Díky němu si mohou žáci svou práci sami zkontrolovat.

Zdarma stáhnout hru Černý Petr se vzory podstatných jmen

A pokud se Vám hra Černý Petr se vzory zalíbila, můžete si stáhnout několik dalších variant v našem starším článku Vzory podstatných jmen: Hra Černý Petr k vytisknutí.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: