Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Čeština letem světem: Koncert Metalliky i Metallicy

Vydáno dne 08.04.2018 od Jana Skřivánková

V dnešním díle oblíbeného seriálu se podíváme na to, jak správně skloňovat slov Metallica. Půjdeme na koncert Metallicy, nebo Metalliky? A letíme na dovolenou na Mallorcu, nebo na Mallorku? Náš článek nabízí odpověď i vysvětlení.

Koncert Metallicy i Metalliky

Pokud je vlastní jméno ženského rodu zakončeno na -ca (ale vyslovujeme ho jako [ka]), obvykle se ve 2., 4. a 7. pádu mění písmeno C v K. Na základě tohoto pravidla tedy:

kupujeme lístky na Metalliku,
letíme na dovolenou na Mallorku,
obdivujeme herečku Jessiku Alba za její výkon ve filmu Sin City – město hříchu,
případně se chystáme na další sledování kultovní Casablanky.

V 1., 3. a 6. pádu však písmeno C zůstává (mluví o Metallice, na Mallorce atd.).

Pokud ale potřebujeme, aby ze všech tvarů byla jasně rozpoznatelná podoba konkrétního slova, je možné ve všech pádech nechat písmeno C. Lze tedy mluvit o koncertu Metallicy, filmu Jessicy Alba, letence na Mallorcu, repríze Casablancy apod. Obecně ale lze říci, že tato varianta není příliš běžná.

Pokud si ji však z nějakého důvodu vyberete, dejte pozor na tvar pro 2. pád, ve kterém píšeme po C tvrdé Y, protože se slovo skloňuje podle vzoru žena(více o tomto pravidlu v našem samostatném článku Psaní i/y ve slovech končících na C).

Rebecca, Jessicca a další jména se dvěma cc

I u těchto jmen je možné vybírat ze dvou způsobů skloňování. Důležité je vědět, že pokud jméno počeštíme a začneme ho psát s K, píšeme toto písmeno ve jménu jen jednou – Rebeku, Jessiku apod. Jestliže zůstaneme u původní podoby, je potřeba ve všech pádech zachovat obě cc – Rebeccu, Jessiccu apod.

Který způsob tedy vybrat?

Při skloňování křestních jmen můžeme přihlédnout k tomu, jak své jméno používá sama nositelka (zda dává přednost zachování C při skloňování, či ne). Při psaní novinových článků či odborných textů se většinou doporučuje jméno nepočešťovat, tedy skloňovat tak, aby byla jasná jeho přesná podoba. Pokud jde o názvy míst či kapel, velkou roli bude hrát zvyk i vkus každého z nás. Někteří cestovatelé budou zarytě prosazovat tvar Mallorcy, jiní zase Mallorky. Z češtinářského hlediska lze obě varianty považovat za správné a záleží tedy čistě na Vás, kterou z nich si vyberete.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: