Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Aktivity k výuce pádů a pádových otázek (Písničky a básničky)

Vydáno dne 16.05.2018 od Jana Skřivánková

Písničky a básničky často mohou dětem pomoci s lepším zapamatováním toho, co se právě učí. Zkuste ve výuce sáhnout po ověřených textech, které jim zpříjemní učení pádů a pádových otázek.

Hurvínek skloňuje kočku

Milá scénka, která zábavným způsobem může děti se skloňováním jako takovým seznámit. Jedná se o klasiku, kterou některým z nás pouštěli už naše paní učitelky. I když už dnešní děti někdy čtou naprosto odlišné příběhy, Hurvínek je stále při svém skloňování dokáže pobavit.

O babičce ve všech pádech

Písnička Jany Rychterové obsahuje i návod na správné ptaní se pádovými otázkami. Mně osobně přijde text vtipný a myslím, že jako propojení češtiny s hudební výchovou je písnička opravdu super. Najdete ji na CD Hrátky s češtinou a s dopravní výchovou.

Noty a text písničky si můžete stáhnout přímo na stránkách autorky, stačí kliknout ZDE (odkaz se Vám otevře v novém okně).

Postel (kapela Zřídla)

Na této písničce si děti mohou zopakovat pořadí pádových otázek, refrén je vlastně tvořen především skloňováním slova Postel. Nejsem si jen jistá, na kolik dokáže aranžmá písničky dnešní děti zaujmout.

Text písničky najdete v komentáři u nahrávky. ,

UDG: Pádové otázky

Poslední hudební tip je o něco svižnější, pádové otázky do jedné ze svých písniček totiž zařadila i kapela UDG. Na textu se mi líbí, že v podstatě dává návod na to, jak se správně na pády ptát (byť to asi záměr textaře nejspíš nebyl). Pís

Emanuel Frynta: Ježek

Pády můžete s dětmi procvičovat také pomocí této úžasné básničky od Emanuela Frynty.

Emanuel Frynta: Ježek
Z ničeho nic nám zmizel ježek,
čert ví, kam on mohl běžet.
To znamená, že Anežka
a já jsme tedy bez ježka.

Útěk byl zřejmě bleskový,
já mu jich nandám, ježkovi!
Zmizí a člověk zamešká kdeco,
a čeká na ježka.

No, ty jich ale schytáš ježku,
mělo by se jít pro Anežku.
Ta ovšem o tom ježkovi,
už asi taky těžko ví.

Myslím, že počínaje dneškem,
už se s ním neshledáme, s ježkem.
Ta příhoda se očím znalce,
může zdát vycucaná z palce.

Ve skutečnosti ale není,
protože vznikla z potěšení,
nad tím, že ač má mnoho vad,
člověk se liší od hovad,
i tím, že umí skloňovat.

Básničku lze využít jako počáteční motivaci, když se děti teprve se skloňováním seznamují. Zařadit ji můžeme také k zopakování správného pořadí pádů. Děti mohou určovat pády tučně zvýrazněných výrazů, doplňovat k nim správné pádové otázky nebo si text třeba jen nalepit do sešitu, aby se k němu mohli kdykoliv vrátit.

S žáky můžeme také zkusit vymyslet vlastní variantu básničky, každý může například doplnit své oblíbené zvíře, aby se mu tvary lépe zapamatovaly. Místo Anežky lze doplnit jméno konkrétního žáka.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: