Test: Literatura 4

Vydáno dne 08.03.2010

V tomto testu se setkáte s díly, ve kterých vystupují různá zvířátka a se spisovateli, kteří takové příběhy píší.



Tento spisovatel a malíř se ve své tvorbě věnoval celý život dětem. Jeho kresby často doprovázely verše pro děti jiným spisovatelů, sám pro děti také psal a své knihy si i sám ilustroval. V jeho pohádkách se můžeme setkat s mluvícími zvířaty, venkovským prostředím a nadsázkou. Mezi jeho nejznámější knihy patří Kocour Mikeš či Bubáci a Hastrmani.
Jmenuje se:  ___________________________(1)

Také Ondřej Sekora se věnoval psaní knížek především pro děti. Hlavními hrdiny jeho příběhů byly často různá zvířátka, jeho nejznámější hrdina však nosil kolem krku červený šátek s černými puntíky. Jak se tento hrdina jmenoval?
___________________________(2)

Vladislav Vančura je známý především díky svým knihám jako Rozmarné léto, Obrazy z dějin národa českého či Pekař Jan Marhoul. Ti z Vás, kteří četli pohádkovou knížku Kubula a Kuba Kubikula, ale vědí, že napsal také krásný příběh pro děti o medvědáři a jeho neposedném medvídkovi. Víte jak se jmenovalo strašidlo, které si medvědář Kubula na postrašení nezbedného medvídka vymyslel?
Jmenovalo se:  ___________________________(3)

Se dvěma zvířecími kamarády se můžeme setkat také u Josefa Čapka. Jeho hlavní hrdinové sice tvoří nevšední dvojici, ale člověk se s nimi rozhodně nenudí. Ve svým příbězích děti například učí, jak si upéct dort nebo vytřít podlahu. Jak se jmenuje knížka Josefa Čapka, ve které vystupují dva zvířecí přátelé?
___________________________(4)

Zvířata často vystupují v pohádkách jako pomocníci hlavních hrdinů, někdy také hlavní hrdina dostane za dobrý skutek zvíře s kouzelnými schopnostmi. Jaké zvíře nadělí svému majiteli poté, co sebou zatřese, peníze?
___________________________(5)

Miloš Macourek je oblíbeným tvůrcem dětských knížek a večerníčků. V jeho Arabele se můžeme dokonce setkat se kouzelnými zvířaty z pohádkové říše. Mezi oblíbené večerníčky patří příběhy o Machovi a Šebestové a jejich psího kamaráda, který se jmenuje  ___________________________(6) .

Správné odpovědi: 1) Josef Lada / Lada ; 2) Ferda Mravenec ; 3) Barbucha ; 4) Povídání o pejskovi a kočičce ; 5) osel / oslík ; 6) Jonatán
Přepis bublinkové nápovědy: