Test: Česká meziválečná literatura

Vydáno dne 15.04.2010

Test zaměřený na českou meziválečnou literaturu. Připravte se s námi na test z této látky a zjistěte, jak jsou na tom Vaše znalosti.



  1. Petr Bajza je hrdinou knihy ___________________________(1) , jejímž autorem je ___________________________(2) .
  2. Prózy tohoto spisovatele se často odehrávají v cirkusovém prostředí, mezi jeho známá díla patří Cirkus Humberto a Lidé z maringotek. Autor se jmenuje  ___________________________(3) .
  3. Karel Čapek spolu se svým bratrem Josefem napsal drama Ze života ___________________________(4) . Dále je autorem tzv. noetické trilogie Hordubal, ___________________________(5) a Obyčejný život. Oblíbené jsou Čapkovy Povídky z ___________________________(6) kapsy a Povídky z ___________________________(7)  kapsy.
  4. Autorem knih Nikola Šuhaj loupežník či Golet v údolí je  ___________________________(8) .


  1. Na fotografii jsou zachyceni Jan ___________________________(9) a Jiří ___________________________(10) . Mezi jejich známé hry, které společně napsali, patří ___________________________(11) a stín, Kat a ___________________________(12) , Rub a Líc či Těžká Barbora. V roce 1929 začali spolupracovat s hudebním skladatelem Jaroslavem Ježkem.
  2. Mezi významné proudy české meziválečné literatury patří také psychologická próza. K tomuto směru řadíme například Jaroslava Havlíčka a jeho román Petrolejové ___________________________(13) . Patří sem také Jarmila ___________________________(14) , která je autorkou románů Vlčí jáma a Advent.
  3. V této době také tvoří zástupce katolicky orientované literatury Jaroslav ___________________________(15) , autor románu Bloudění (tzv. větší valdštejnská trilogie) či povídkových souborů Tři dukáty, Tři trojníčky.
Správné odpovědi: 1) Bylo nás pět / Bylo nás 5 ; 2) Karel Poláček / Poláček Karel ; 3) Eduard Bass / Bass, Eduard ; 4) hmyzu ; 5) Povětroň ; 6) jedné ; 7) druhé / 2. ; 8) Ivan Olbracht / Olbracht Ivan ; 9) Werich ; 10) Voskovec ; 11) Osel ; 12) blázen ; 13) lampy ; 14) Glazarová ; 15) Durych
Přepis bublinkové nápovědy: