Vem Aloise na kolo nebo Boženu do metra aneb Povinná četba v mp3

Vydáno dne 24.04.2011

Vybraná díla povinné četby můžete vstřebávat ušima cestou do školy nebo i do práce, během uklízení a nebo kdykoliv jindy, kdy potřebujete znát knihu, ale neradi čtete.



Pokud máte rádi knihy, ale nemáte příliš času na jejich čtení, nebo dáváte prostě jen přednost poslechu čteného textu před vlastní četbou, právě pro Vás je určen projekt, který v roce 2009 zahájil Český rozhlas. Jedná se o načtené tituly z tzv. povinné četby do školy, projekt však není rozhodně určen pouze žákům škol. Poslech příjemně namluvených knih si mohou vychutnat i ti, kteří již dávno nejsou školou povinní.

Co na stránkách najdeme

Český rozhlas na svých stránkách v současné době nabízí díla od 20 českých autorů. Jedná se o autory již nežijící, velká část z nich žila a tvořila v 19. století či dříve. Najdeme zde však i autory z 20. století, například Františka Gellnera, Jaroslava Haška či Karla Čapka. Kromě nich se můžeme seznámit s díly Boženy Němcové, Aloise Jiráska, Jana Nerudy, Karla Havlíčka Borovského, Kosmy, Karla Jaromíra Erbena a dalších. Poslechnout si můžeme díla jako Kytice, Král Lávra, Krysař, Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, Pohádka pošťácká a mnoho dalších knih.

U každého autora si můžeme přečíst jakýsi medailonek, který stručně seznamuje s autorem a jeho dílem. Hlavní část projektu však tvoří krásně namluvená díla českými herci, která si můžete poslechnout online přímo na stránkách Českého rozhlasu nebo si je můžete stáhnout ve formátu mp3 a poslechnout si je i bez připojení na internet.

Hodnocení

Nahrávky jsou velmi kvalitně zpracovány, jejich poslech je opravdu příjemným zážitkem. Pokud tedy nepatří mezi milovníky knih, zkuste jim dát ještě šanci a nějakou si poslechnout alespoň v tomto formátu. Třeba se Vám tento způsob pojetí zalíbí. Namluvené knihy se obecně hodí pro ty, kteří nemají příliš času na čtení, za to třeba tráví hodně času za volantem auta, nebo v jiných dopravních prostředích. Jak už jsem napsala v úvodu, namluvené knihy můžete poslouchat prakticky kdykoliv, proto si na ně snadněji najdete čas. A pokud Vás čeká četba do čtenářského deníku či k maturitě a nechce se Vám číst dlouhé knihy, zkuste místo stáhnutí obsahu knihy sáhnout po knize namluvené. Třeba budete příjemně překvapeni.

Odkaz

http://www.rozhlas.cz/ctenarskydenik/portal/

Přepis bublinkové nápovědy: