Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Vyjmenovaná slova po L

Komentáře k článku: Vyjmenovaná slova po L

Defaultní ikona uživatele
Jaresek:

Super věc pro malé děti…


HHAKV:

Dobrý den, paní Skřivánková, mám trošku problém se slovem „vlys“ – chápu vysvětlení, že se jedná o architektonický prvek, či co, jen mi nesedí to tvrdé „y“. Svým studentům tvrdím, že vlis je cosi, co je něka vlisováno, tedy vloženo za použití vysokého tlaku, což evidentně nebude případ „vlysu“. Mohla byste mi s tím, prosím, pomoct? Můj email je hanica.k@seznam.cz Děkuji a přeji hezký den HH


Jana Skřivánková:

Dobrý den, vlys s tvrdým Y a vlis s měkkým I spolu nemají významově nic společného, každé znamená něco jiného. Vlys s tvrdým označuje, jak píšete, ozdobný pás, tedy určitý architektonický prvek, zatímco vlis označuje něco vlisovaného. Zajímaví ale je, že jedině online slovník Ústavu pro jazyk český uvádí, jeho tištěná verze slovo vůbec nemá a stejně je tomu i u Slovníku spisovného jazyka českého. Z toho usuzuji, že se slovo vlis asi příliš nepoužívá.


Defaultní ikona uživatele
žaneta:

Dobrý den,prosím o pomoc:-(:.Jsem asi uplně blbá,ale nemohu si vubec vybavit PŘÍBUZNÁ SLOVA K VÝJMENOVANÝM PO M.Prosím pomuže mi někdo???Budu moc ráda a moc všem děkuji


Jana Skřivánková:

Podrobný seznam příbuzných slov ke všem vyjmenovaným slovům po M najdete v tomto článku http://www.mojecestina.cz/…a-slova-po-m.


Defaultní ikona uživatele
Misanek:

zajímaví:-D:-D:-D

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.