Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Střední rod: Vzor moře nebo kuře?

Komentáře k článku: Střední rod: Vzor moře, nebo kuře?

Defaultní ikona uživatele
Štěpán:

Nejen pro žáky

Jmenuju se Steffen (to je jako Štěpán), bydlím blízko německo-českých hranicí a začinal jsem se učit češtinu na lidové universitě před čtyřmi roy. Letos v srpnu dokonce budu studovat český jazyk v letní škole na universitě Karlova!!!
Ano, pro mě je ten článek moc pomocný :-) . Moc Vám děkuju.


Defaultní ikona uživatele
fialka:

pods.jména končící na -ne

Dobrý den,mám prosbu, sice dokážu zařadit pod.j. poledne do stř.rodu, ale nemůžu najít žádné jiné pod.j. končící na -ne v 1.pádě.Jen ty s předponou od-,do-.Existují?
Děkuji :shock:


Jana Skřivánková:

Re: pods.jména končící na -ne

Dobrý den,
děkuji za zajímavý a nevšední dotaz. Přemýšlela jsem nad tím a přiznávám se, že mě žádné slovo také nenapadá a nejsem si jistá, zda vůbec nějaké je. Slovo poledne znamená doslova půl dne, slovo vzniklo složením těchto dvou slov a od toho je vlastně odvozeno i to, že slovo končí na -ne.


Katinekchameleon:

Ty jo super stránka! Pomohla mi s úkolem. Doporučuji!


milmer:

číslo množné = super zdůvodnění, jednoduché TTT


Defaultní ikona uživatele
Miki:

Nechápu to:-(


Jana Skřivánková:

Čemu přesně nerozumíte? Zkuste se více rozepsat, jinak Vám nemohu pomoci.


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Vami uvadeny priklad dite (vzor kure) asi neni uplne presny. Nikdo prece nerika „s detmaty“.


Jana Skřivánková:

Dobrý den,

nejsem si jistá, jak přesně to myslíte. Slovo dítě řadíme v jednotném čísle ke střednímu rodu a skloňujeme ho podle vzoru kuře. V množném čísle však toto slovo přechází k ženskému rodu a skloňujeme ho podle vzoru kost (přímo o této problematice máme i článek 5 slov, která mají jiný rod pro jednotné a množné číslo). Nikde netvrdím, že bychom měli používat tvar dětmaty, ani nezmiňuji, že by to někdo dělal. Navíc přímo u slova dítě je uvedena poznámka, že toto slovo je v množném čísle ženského rodu.

Mezi příklady podstatných jmen skloňovaných podle vzoru kuře tedy slovo dítě rozhodně patří, protože ho tak v jednotném čísle skloňujeme.

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.