Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Rod životný vs. neživotný

Komentáře k článku: Rod životný vs. neživotný

Defaultní ikona uživatele
Sunny:

Oběd:-)

Mám „zvláštní“ problém, a to jestli je slovo „oběd“ životný nebo neživotný. Mně přijde přirozené říci: pustil se do obědu. Ale v Pravidlech ČP jsem našla, že správně je „do oběda“, resp. byl „bez oběda“. Podle výše zmíněné pomůcky, o shodě 1. a 4. pádu, je ale oběd neživotný, tudíž vzor hrad. Jak to tedy je? Děkuji!


Jana Skřivánková:

Re: Oběd:-)

Dobrý den,
podstatné jméno oběd je určitě neživotného rodu. Jak správně říkáte, 1. (oběd) a 4. (oběd) pád tohoto jména se neliší, proto se určitě jedná o neživotné jméno. Komplikuje se to ale tím, že se oběd skloňuje podle podvzoru les, který má ve 2. pádu čísla jednotného koncovku -A a ne -U. Podle podvzoru les se skloňují slova, která byla dříve velmi používaná, nějakým způsobem se týkala každodenního života našich prapředků (např. dvora, chlebba rybníka, jazyka, večera apod.). Také tam třeba řadíme názvy měsíců (února, března, dubna) a dnů, které jsou zakončeny na -ek (čtvrtka, včerejška) kromě pátku.

Abych to na závěr shrnula. Podstatné jméno oběd řadíme ke vzoru hrad, v 2. pádu čísla jednotného ho skloňujeme ale podle podvzoru les. Proto je zde koncovka A. Tohle ale nic nemění na tom, že se jedná o neživotný rod. Pokud byste chtěla(a) ještě něco upřesnit, určitě se ozvěte a já svou odpověď ráda doplním :)


Defaultní ikona uživatele
Sunny:

Re: Re: Oběd:-)

Moc děkuji za odpověď! Tohle mi stačí. Byla jsem na to zvědavá, protože mi to nedávalo smysl. Nepamatuji si , že bychom se ve škole učili i podvzory (ale přece jen je to už pár let), a nenašla jsem to ani v učebnici mluvnice. Ještě jednou díky, pomohlo mi to! :-)


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

moc sem se toho dozvedel


Defaultní ikona uživatele
Mariam:

krasny den,
ako Slovenka, ktorú sa firma rozhodla naučit správne písat po česky do konca tohto roka (a najali mi na to lektora) si tieto informácie cením ako zlato.
Určite sa v budúcnosti ozvem so svojimi dotazmi…

Nech sa dari, pani Skřivánková.


Defaultní ikona uživatele
Dagmar:

Dobrý den, jem jsem chtěla poděkovat za jednoduché vysvětlení, které jsem použila k výuce svých synů.


Defaultní ikona uživatele
tereza:

je nos životný nebo neživotný?


Jana Skřivánková:

A četla jste článek? Najdete v něm návod, jak životnost určit. Zkuste úkol vyřešit a já Vám ho zkontroluji.

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.