Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Skloňování přídavných jmen

Komentáře k článku: Skloňování přídavných jmen

Defaultní ikona uživatele
pavla:

PJ privlastnovaci

je fajn ,ze neco podobneho muzeme najit pro snadnejsi orientaci v nasem jazyce ,jen skoda,ze jste nepridala vzory PJ privlastnovacich s vysvetlenim pouziti


Defaultní ikona uživatele
Michal:

chytrost

ty jo musím uznat , že jste doopravdy nejchytřejší koho sem tady poznal :-D ale hold před vámi


Defaultní ikona uživatele
karloswolf:

Dobrý den!
Chtěl bých vás pochválit za tuto webovu stránku. Bohužel se na internetu takové stránky moc najít nedá. A vůbec vzhledem k tomu, že se tady v Čechách mluví dost špatnou češtinou měly by je být více. Já jsem napul cizinec a naučit se správně Češtinu je pro mě problematický. Mám takový dotaz. Třeba k sklońování přidavných jmen. Pro mne je třeba těžko určit zdá je slovo končicí obojetnou souhlaskou skloňuje podle vzoru mladý nebo jarní. Třeba u příkladu výšé uvedený od pána (škubánka). Třeba, že slovo bezlesý cizinec slyší poprvé v životě jak by potom mohl mít pomucku typu bezlesý kopec, bezlesá krajna, kdýž pro něj není jasně definovano pravidlo a pro něj je to slovo nové. Mně to prostě příjde, že se člověk nejdříve uči jak to má být a potom vlastně to pravidlo výplývá z toho. Prostě trošku nelogické.


Defaultní ikona uživatele
Petra:

Mádrová

Dobrý den, prosím, poraďte s tvarem přídavného jména: „neschválení úvěru nebo hypotéky vyřizované námi“ je tvar „vyřizované“ správný? vztahuje se přídavné jméno k podstatnému „úvěr“ nebo „hypotéka“, popř. k oběma? Děkuji.


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

je to dobra stranka psl jsem ukol a moc mitato stranka pomohla


Lenka Jedličková:

Re: Mádrová

Dobrý den, čeština skloňuje, a tak se někdy stane, že nedokáže přiřadit jen jeden tvar k několika různým řídícím jménům. Vaše věta by mohla znít i obráceně: neschválení úvěru vyřizovaného námi nebo hypotéky… Obě varianty jsou gramaticky správně, to co je v nich „divného“, je stylistika, Dovedu si představit „možný“ konec vaší věty: např. neschválení úvěru nebo hypotéky vyřizované námi je podmíněn nedoložením potřebných podkladů… Takovou větu lze napsat více česky, není to ale v podobných případech běžné. Např. Nedoloží-te li potřebné dokumenty v předepsané lhůtě, úvěr nebo hypotéku vám neschválíme. Atp.


Defaultní ikona uživatele
petrson:

reagovat

děkuji za Vaše supr stránky,při psaní domácích ůkolů se synem mi hodně pomáhají,už jsem ze školy nějaký ten pátek a je toho moc co si nepamatuji,ještě jednou moc díky,jeto fajn


Defaultní ikona uživatele
medajlonek:

díky

Super stránky, tedy konkrétně tento přehled přídavných jmen. Jsem učitelka na prvním stupni a podobná vysvětlení „polopatě“ vždy uvítám. Hned zítra v čj se pokusím dětem př. jména a jejich skloňování vysvětlit dle této stránky. Takže díky! :)


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Moc Vám děkuji za Vaši ochotu. Babule /Špronglová/


Defaultní ikona uživatele
Hana:

přídanvá jména

děkuji za tyto stránky.
Jsem babička žákyně 5.třídy.
Právě se učí, co jsou to přídavná jména a moc ji to nejde,a tak se snažím ji truchu pomoci,ale už jsem spoustu věcí zapoměla .Taka nám tyto stránky moc pomáhají.


Defaultní ikona uživatele
smidka:

jateční

Dobrý den, mám dotaz na skloňování slova jateční/ý. Podle mého názoru lze použít jak skloňování dle vzoru jarní, například pro slovní spojení jateční pistole, ale i podle vzoru mladý. Konkrétně se jedná o slovní spojení v množném čísle – např. prohlídka jatečných zvířat, prohlídka jatečných prasat. V textových dokumentech při zapnutí kontroly gramatiky se tato slovní spojení stále podtrhávají jako chybná a vyžadují opravu na jatečních zvířat, jatečních prasat…Jaká je tedy správná varianta? Děkuji, Šmidová


Jana Skřivánková:

Re: jateční

Dobrý den,
Slovník spisovné češtiny uvádí obě dvě možnosti: jateční i jatečný bez rozdílu použití. Nejspíše bude chyba na straně kontroly gramatiky, u některých slov bývá u těchto automatických kontrol problém.


Defaultní ikona uživatele
Justi:

Dobrý den, prosím, jak se správně oslovují novomanželé? Například příjmení Veselý, Hubený.


Milan1236000:

Dobrý den,

„U příjmení, která mají podobu přídavného jména (Veselý, Šťastný, Rychnovský), je základní podoba rodina Veselých, Šťastných, Rychnovských a podobně také manželé/sestry/brat­ři Veselých, Šťastných, Rychnovských; je-li taková podoba v rodové tradici, pokládají se za správné i podoby manželé Veselí, Šťastní, Rychnovští, rodina Veselá, sestry Veselé ap. vedle základního způsobu s -ých. Z poradenské praxe uvádíme případ, kdy byla tiskárna právem na rozpacích ze zákazníkova zadání novomanželé Dlouhý.“

Zdroj

Osobně by mě zajímalo, jak to v té tiskárně nakonec dopadlo… :-)

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.