Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Čárky ve větě jednoduché 1

Komentáře k článku: Čárky ve větě jednoduché 1

Kikoo:

oslovení

Dobrý den. Jak bychom napsali oslovení na začátku věty? Je přípustné „Dobrý den pane Novotný“, nebo tam musí být určitě čárka? Tj. „Dobrý den, pane Novotný“. Chtěl bych vědět, jestli ta první možnost je přípustná nebo absolutně není. Díky :)


Jana Skřivánková:

Re: oslovení

Správně jsou obě dvě varianty. Pokud je pozdrav spojen s nějaým oslovením, tak čárka mezi těmito částmi nemusí být. Záleží tedy hlavně na nás, jak dané spojení napíšeme.


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

fakt bezva moc si mi pomohla :-D


Defaultní ikona uživatele
adéla:

oslovení

je nutné oddělit čárkou také oslovení ve větách typu:
A vám, pánové, děkuji..?
Považuje se za velmi nevhodné psát ve slovesech koncovku děkuju, i když jde vlastně o hovorouvou mluvu (v překladech např.)?
Díky.


Jana Skřivánková:

Re: oslovení

Dobrý den,
pro oslovení je závazné oddělování čárkou od ostatního textu, výjimkou je pouze spojení pozdravu a oslovení (například Dobrý den pane Nováku i Dobrý den, pane Nováku). Ve Vaší větě bych tedy oslovení čárkou oddělila.

Konkrétně u slova děkovat jsou možné obě varianty – děkuji i děkuju. Je ale třeba si uvědomit, že tvar děkuji je neutrální, zatímco tvar děkuju je spíše hovorovější (jak píšete už v dotazu). Hodně tedy záleží na tom, v jakém kontextu větu použijete. Pokud byste psala například úřední dopis, tak by bylo lepší použít neutrální tvar děkuji, kamarádovi za smsku k narozeninám můžete ale poděkovat hovorovým děkuju. Takže při překladu nějakého textu záleží na tom, kdo komu děkuje a v jaké situaci. Pokud chcete zdůraznit, že hrdina mluvil hovorovým jazykem, tak se nemusíte bát použít tvar děkuju.


Defaultní ikona uživatele
Tee:

Oslovení v druhém slově

Dobrý den,
prvním rokem studuji český jazyk v Brně a teď jsem se na jedné věci zarazila. Dle PČP se u oslovení v druhém slově píšou čárky jen v případě, že se oslovení přímo vztahuje ke slovu prvnímu. Mám větu
Víš, Jano, kdy byla napsána Bible kralická? Bude „Jana“ oddělena čárkami z obou stran?
Mnohokrát děkuji za radu.
Tereza Špetíková


Jana Skřivánková:

Re: Oslovení v druhém slově

Dobrý den,
ve Vámi uvedené větě by mělo být podle mne oslovení Jano odděleno čárkou z obou stran, protože to víš není součástí oslovení. Můžete si to snadno ověřit tím, že oslovení můžete z věty klidně vynechat a stále má stejný význam (pouze nevíme, na koho mluvčí vlastně mluví). Klidně byste mohla napsat Víš, kdy byla napsána Bible kralická? a stále by měla věta stejný smysl. Tím pádem je oslovením pouze jméno Jana.

O víceslovné oslovení se jedná v případě, že někoho oslovujeme například pane kolego, pane Novotný, slečno Terezo apod. Obě dvě slova jsou ve vzájemné vztahu, proto tvoří oslovení společně a píšeme čárku až za posledním členem oslovení. Například: Pane kolego, mohl byste na chvilku?

Snad Vám toto vysvětlení pomůže, pokud by to nebylo přímo to, co jste hledala, určitě ještě napište a já svou odpověď ještě doplním.


Defaultní ikona uživatele
Hannes:

Napsáno krásně a hlavně jasně :-)


Defaultní ikona uživatele
vigi:

Ve větě „pomozte, prosím, mému příteli“ se odděluje slovo „prosím“ čárkami?


Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
slovo prosím v této větě čárkami oddělenou být nemusí. Čárkami ho oddělit lze, ale není to nutné.


Defaultní ikona uživatele
vigi:

Re: Re:

Ale v případě, že věta bude znít „Pomozte, prosím Vás, mému příteli“, tam už je oddělení čárkami nutné, že?


Jana Skřivánková:

Re: Re: Re:

V tomto případě bych se k napsání čárky přikláněla.


Defaultní ikona uživatele
Dominésa:

Dobrý den,mám na vás takovou prosbu.Píše se čárka v této větě před úžásňákem?A kdy přijedeš ty,úžasňáku?


Defaultní ikona uživatele
Monika:

oslovení

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, zda: …„dej mi tlapku, medvěde, dobře se Ti povede“… je oslovení a medvěd tedy bude oddělen čárkami z obou stran? A pokud by to bylo bráno jako oslovení, neměl by mít i velké M? Děkuji.


Jana Skřivánková:

Re: oslovení

Dobrý den,
medvědě je určitě oslovení, oddělíme ho tedy čárkou z obou stran. Velké písmeno být nemusí (pokud se nejedná o jméno nebo přezdívku), oslovovat můžeme i obecná podstatná jména (pejsku, pojď sem; větře, duj apod.).

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.