Podzim

Vydáno dne 27.11.2008

V tomto testu si můžete vyzkoušet svou znalost větných členů, slovních druhů apod. Může sloužit i jako příprava na přijímací zkoušky.



Pozorně si přečtěte následující příběh a pak odpovězte na otázky pod textem. Své odpovědi si poznamenejte a zkontrolujte se správnými odpověďmi, které se Vám objeví po stisknutí tlačítka Vyhodnotit.

Podzim

Byl podzim. Začal foukat studený vítr, který shodil zbylé listí ze stromů. Obloha se zatáhla a každou chvíli mrholilo. Lidé vytáhli ze skříní teplé kabáty s podšívkou, šály a deštníky. Kdo šel bez deštníku, zmokl a ještě si zablátil kalhoty. Jako já minulý týden. Teď musím ležet v posteli, polykat prášky a pít hořký čaj. Alespoň nemusím chodit do školy. Celý den můžu koukat na televizi, číst si a poslouchat své oblíbené písničky. Takže být nemocný je vlastně docela fajn.

Otázky a úkoly

1. Jakým větným členem je spojení s podšívkou?
2. Proč píšeme na konci slova televizi měkké I a ne tvrdé Y?
3. Určete pád u podstatného jména šály.
4. Proč píšeme ve slovu shodil H a ne CH?
5. Najděte v textu všechna zájmena.
6. Najděte v textu pomnožné podstatné jméno. Co to vlastně pomnožná podstatná jména jsou?
7. U slova postel určete pád.

<a href=„#“ class=„btn btn-primary btn-lg js-show-next-hidden-test“>Vyhodno­tit</a>

  1. Jedná se o neshodný přívlastek, rozvíjí podstatné jméno kabáty, blíže nám určuje, jaké kabáty si lidé vyndávají ze skříní.
  2. Podstatné jméno televize se skloňuje podle vzoru růže, proto musíme ve 4. pádu jednotného čísla napsat měkké I (na televizi jako na růži).
  3. 4. pád, vyndáváme koho? šály
  4. Protože je sloveso shodit odvozeno od slovesa hodit, které jasně začíná na H. Nesmí nás proto při psaní mást, že se kvůli neznělému s vyslovuje h jako ch.
  5. Do, já, si, který, kdo, své (zvratné zájmeno).
  6. Kalhoty, pomnožná podstatná jména mají tvar množného čísla, i když označují jen jednu věc. Dalšími pomnožnými podstatnými jmény jsou např. nůžky, ústa.
  7. 6. pád, v čem musím ležet? v posteli
Přepis bublinkové nápovědy: