Psaní i/y ve slovech končících na C

Vydáno dne 30.11.2008

V tomto článku se dozvíte, jak správně napsat i/y ve slovech, která končí na hlásku C.



Písmeno C bývá tradičně řazeno mezi měkké souhlásky. Přesto po něm někdy píšeme na konci slova tvrdé Y. Jak to? Jednoduše by se dalo říci, že vzor pro skloňování slova má v některých případech přednost. Pojďme se společně podívat, kdy po C na konci slov píšeme měkké I a kdy zase tvrdé Y. Pravopis všech slov můžeme rozdělit do čtyř podskupin:

Podstatná jména mužského neživotného rodu (vzor hrad)

Pokud se podstatné jméno skloňuje podle vzoru hrad, píšeme koncovku -Y, i když následuje po písmenu C. Jak už jsme si řekli dříve, vzor má v pravopise přednost. Píšeme tedy:

Na stole ležely tácy s dorty.
Nech si ty svoje kecy.
Tento týden mají být velké hicy.
Puncy se umísťují na všechny zlaté šperky, které se v České republice prodávají.

Slovo hospic

Někdy se můžeme setkat s tím, že jedno slovo skloňujeme v češtině podle dvou různých vzorů. A protože vzor mnohdy ovlivňuje koncovky slov, setkáme se i s tím, že jedno slovo můžeme psát na konci s měkkým I i s tvrdým Y. Takovým případem je i slovo hospic (= zařízení, ve kterém je pečováno o umírající lidi).

Podstatné jméno hospic skloňujeme podle vzoru hrad i podle vzoru stroj. Ve všech pádech a číslech má tedy dva tvary. V 7. pádu čísla množného můžeme tedy napsat s hospicihospicy. V 1., 4. a 5. pádu množného čísla si pak můžeme vybrat ze tvarů hospicy a hospice. Záleží čistě na nás, kterou variantu použijeme., ale měkké skloňování podle stroje je v běžné řeči o něco běžnější.

Ostatní podstatná jména

Pokud není podstatné jméno rodu mužského neživotného a neskloňujeme ho podle vzoru hrad, musíme na jeho konci napsat I. Tato poučka platí i pro jména, která se skloňujeme podle vzoru žena a předseda. Oba vzory sice také patří mezi tvrdé, ale výjimka se na ně nevztahuje a po C píšeme opravdu měkké I.

Na kopci stál malý kostelíček.
V galerii jsou zrovna vystaveny jeho nejlepší skici.
K narozeninám jsem jí dal nové album Jarka Nohavici.
Co bude asi v té velké krabici?

Vlastní cizí jména

I když zní nadpis možná trochu složitě, jedná se v podstatě o vlastní jména, která nejsou českého původu. U těchto jmen rozhoduje o pravopisu jejich výslovnost.

Pokud vyslovujeme písmeno C jako [k], píšeme vždy tvrdé Y. Například:

z Mallorcy
dílo odPetrarcy
do Casablancy

Jestliže se v cizích slovech ale c vyslovuje jako [c], píšeme vždy měkké I.

Kusturici
Bjelici

Shrnutí na závěr

Pozor si musíme dát především na vzor hrad, ve kterém píšeme po C tvrdé Y. Jména cizího původu nepíšeme sice tak často, ale i u nich je dobré vědět, že pokud se C na jejich konci vyslovuje jako [k], měli bychom po něm psát také tvrdé Y. Ve všech ostatních případech volíme měkké I.

Přepis bublinkové nápovědy: