Ohlédnutí za rokem 2008

Vydáno dne 02.01.2009

Co se na našem webu během uplynulého roku stalo? A co plánujeme do roku 2009? Odpovědi na tyto otázky naleznete v dnešním novoročním článku.



Rok 2008

Obsah

Nejdůležitější změnou byl samotný vznik našich stránek. Oficiálního spuštění se dočkaly 20. září, od té doby vyšlo celkem 62 článků, které se zabývají především gramatikou. Na našich stránkách také můžete nalézt zcela ojedinělý ilustrovaný přehled vyjmenovaných slov, který Vám pomáhá k lepšímu zapamatování si vyjmenovaných slov. Za realizaci vděčíme především panu Patriku Turoňovi, který je autorem většiny ilustrací. Rozcestník všech přehledů naleznete zde.

V sekci Tipy a triky se objevil také první odkaz na internetovou stránku, který je zároveň také jedním z několika článků zaměřujících se na literaturu. Proběhla také první soutěž, ve které jsme třem uživatelům nadělili poukaz do knihkupectví. Účast byla sice poměrně nízká, ale i tak z ní máme velkou radost. Doufejme, že další plánované soutěže se setkají s o něco větší odezvou :).

Návštěvnost a další

Od vzniku stránek do 31. prosince 2008 nás navštívilo celkem 18 458 lidí. Každý den k nám průměrně přijde necelých 200 návštěvníků, přičemž v pátek a sobotu je návštěvnost zpravidla nejnižšé a ve středu nejvyšší. Rekordní návštěvnost byla v pondělí 24. listopadu, kdy jsme zaznamenali rovných 500 návštěvníků! Snad se i letos dočkáme nového rekordu.

Rok 2009

I tento rok pro Vás chystáme nové články, testy a triky jak na českou gramatiku. Na co přesně se můžete těšit?

Pokračování seriálu o vyjmenovaných slovech

Zaměříme se na všechny chytáky, které dělají potíže v diktátech a opět budou všechny články doplněny názornými obrázky pro lepší učení.

Seriál o mezinárodních výrazech v češtině

V tomto seriálu se zaměříme především na latinské názvy, které se používají pro pojmenování různých gramatických jevů a kategorií (např. čas, osoba, 1. pád...). Seriál se bude skládat ze dvou částí - přehledné okruhy a možnost online přezkoušení z kadého okruhu. Čekají Vás také klasické testy, jeden jste si mohli už vyzkoušet zde.

Nové značení mnemotechnických pomůcek

Každému občas dělá problémy zapamatovat si nějaké pravidlo či výjimku. Proto vznikají různé pomůcky pro jejich lepší zapamatování. V našich článcích se snažíme tyto pomůcky uvádět (popřípadě vytvářet), aby pro Vás bylo učení co nejjednodušší. Pro lepší oriantaci naleznte v nových článcích mnemotechnické pomůcky v zelených rámečcích. Budete tak vědět, že text, který se v rámčeku objeví, u zkoušení jako udůvodnění použít nemůžete, ale že pro rychlejší zapamatování si probírané látky ho použít rozhodně můžete. Tento systém bude postupně zaveden i v již vydaných článcích.

Naše stránky se chtějí v tomto roce co nejvíce vyvíjet. Proto se můžete těšit na mnoho nových prvků, témat a vychytávek, které tento rok budou postupně přibývat. Ne všechny Vám prozradíme, nechte se překvapit tím, co všechno se na načich stránkách během roku 2009 objeví :). Budeme moc rádi pokud budete probíhající změny komentovat a vyjadřovat se celkově k dění na tomto webu. Váš názor je pro nás opravdu důležitý, zajímá nás, zda Vám naše stránky pomáhají, zda na nich naleznete to, co pro právě hledáte. Pokud máte nějaký požadavek na článek, klidně ho napište. Nemůžu sice slíbit, že se zde objeví ihned druhý den, ale postupem času se na něj určitě dostane.

Pokud Vám je něco v našich článcích nejasné, ptejte se v komentářích, rádi Vám odpovíme. Vaše otázky a připomínky nám hodně pomáhají v tom, aby byly články opravdu srozumitelné. Proto se nebojte a pište, komentujte, chvalte i kritizujte.

Poděkování

Chtěla bych poděkovat především Petru Hudíkovi za veškerou podporu, které se mi od něj dostává. Děkuji také Marku Vítovi za jeho úžasnou databázi obrázků, která mi velmi usnadňuje tvorbu článků. Další můj dík patří již zmiňovanému panu Patriku Turoňovi. Jeho obrázky zkrášlují všechny naše články o vyjmenovaných slovech a vždy nestačím žasnout nad jejich krásným provedením. Dále také děkuji Lence Jedličkové za její úžasné (a leckdy záludné) mluvnické testy. A především také děkuji Vám všem, kteří naše stránky navštěvujete. Doufám, že nám i v tomto roce zachováte svou přízeň.

Jana Skřivánková

Přepis bublinkové nápovědy: