Kvíz: Agatha Christie

Vydáno dne 25.09.2012

Nevšední test o spisovatelce A. Christie. Test prověří nejen Vaše znalosti, ale také Vám nabídne zajímavé informace o této autorce a její tvorbě.



  1. Agatha Christie je mnohými považována za královnu detektivky. Za svůj život napsala desítky kriminálních příběhů, které dosáhly celosvětového úspěchu. Mnoha detektivním zápletkám v jejích knihách přichází na kloub také výstřední a puntičkářský detektiv s vejčitou hlavou a nezaměnitelným knírem, kterého můžete vidět na obrázku. Jaké je jeho jméno?

    1. Harley Quinn
    2. Hercule Poirot
    3. Jules Maigret
    4. Sherlock Holmes
  2. Tento slavný detektiv pochází (pomoci Vám může slepá mapa)

    1. z Belgie
    2. Z Francie
    3. z Nizozemí
    4. z Velké Británie
  3. I přes velkou popularitu této postavy se Agatha rozhodla vymyslet další postavu, aby si od svérázného detektiva při psaní trochu odpočinula. Tak vznikla postava slečny Marplové – ________, která sice není zaměstnaná u policie, ale zato se dokonale vyzná v lidské povaze.

    1. mladé ambiciózní novinářky
    2. nudící se manželky policejního komisaře
    3. starší neprovdané dámy
    4. začínající spisovatelky detektivních románů
  4. Pro psaní čerpala inspiraci ze svého života. Během první světové války se stala dobrovolnou sestrou, později pracovala ve výdejně léků. Své znalosti uplatnila při vymýšlení zločinů, ne náhodou poměrně velké množství obětí zemřelo:

    1. kvůli nedbalosti zdravotního personálu
    2. na otravu jedem
    3. pádem z velké výšky
    4. uškrcením
  5. Vliv na tvorbu mělo jistě i její druhé manželství, jejím manželem se stal archeolog Max Mallowan, kterého Agatha při jeho práci velmi často doprovázela. V této době vznikly například knihy Vražda v Orient expresu či Smrt na druhé nejdelší řece světa, tedy Smrt na

    1. Amazonce
    2. Labi
    3. Mississippi
    4. Nilu
  6. Agatha Christie také psala divadelní hry. Je autorkou sedmi původních divadelních her a devíti divadelních adaptací svých románů a povídek. Jednou z jejích nejznámějších her je

    1. Myš a sýr
    2. Nastražená past
    3. Past na krokodýla
    4. Past na myši
  7. Na závěr zkuste určit, na kterém z těchto obrázků můžeme vidět Agathu Christie: 

    1. a
    2. b
    3. c
    4. d
Správné odpovědi: 1) b, 2) a, 3) c, 4) b, 5) d, 6) d, 7) b
Přepis bublinkové nápovědy: