Chybami se člověk učí aneb Ten text si po sobě opravdu přečtěte

Vydáno dne 28.08.2013

Každý z nás se jistě už několikrát dopustil při psaní textu nějakého překlepu nebo chyby z nepozornosti, na tom není určitě nic špatného. Špatné ale je, pokud si po sobě někdo text nepřečte a vypustí ho bez kontroly do světa. Jak to vypadá, když se někdo neřídí známou radou učitele o tom, že text si po sobě musíme vždy přečíst, se můžete podívat v tomto článku.



Určitě si pamatujete na to, že Vám při psaní slohové práce, diktátu i kratičké doplňovačky učitel kladl na srdce, ať si to hlavně po sobě pozorně přečtete, než zadaný úkol odevzdáte. Mnozí z Vás si možná říkali, že tuto větu učitel vyslovuje pouze, aby Vás zabavil než dopíší ostatní, nebo je to jen prostě další výmysl, kterým Vám che komplikovat život :) Věřte ale, že tato věta má opravdu něco do sebe. Důkazem může být i skvost v podobě letáku na prodejnu nábytku, který mi minulý víkend přistál v poštovní schránce.

Ach ty mezery aneb Trocha typografie Samozřejmě nechci nikoho pranýřovat za pár překlepů či drobných chybiček, co mě na letáčku donutilo k napsání toho článku, byl fakt, že je na něm opravdu vidět, že si nikdo před posláním do tisku nedal práci s tím, aby po sobě text přečetl, takže v něm nechal poměrně velké množství překlepů, které dost kazí celkový dojem. Jinak než nepozorností si nedokáži vysvětlit, že autor(ka) letáčku zachází s interpunkčními znaménky z typografického hlediska hned třemi způsoby. Buď se tedy nemohl(a) rozhodnout, co je vlastně dobře, nebo to prostě po sobě ani nečetl(a) 

Pro úplnost připomenu, že správně bychom měli interpunkční znaménka psát tak, že mezi znaménko a slovo před ním mezeru nepíšeme a mezi znaménko a následující slovo ji naopak píšeme, například:

Maminka jede na nákup, pohlídá nás dědeček.
Chcete vypadat o deset let mladší? Používejte náš zázračný krém.

Nikdy naopak nepíšeme znaménko takto:

Nabízíme matraci za zvýhodněnou cenu,proto s koupí neváhejte.
Tuto sedačku máme také v červené , modré a žluté barvě.

Stejné pravidlo platí také u zkratek, za tečkou musí být opět mezera. 

V popisku dalšího nabízeného nábytku nám opět něco nesedí a opět se jedná o chybné použití, v tomto případě vlastně nepoužití, mezery. Pamatujme si, že mezi číslovkou a značkou nějakého množství píšeme také vždy mezeru, tedy:

Balík váží 20 kg

Závod je dlouhý 300 m.

Vojta měří 120 cm.

Sada obsahuje 2 ks.

Psaní mezer je stejné, jako kdyby místo zkratky bylo normálně slovo, které daná zkratka zastupuje. Stejně jako nenapíšeme, že na talíři zbyly poslední 2kousky dortu, neměli bychom ani psát, že na něm zbyly 2ks.

Ještě krátce o velkých písmenech Pokud nabízíme u něčeho více variant, neměli bychom psát u výběru automaticky velké počáteční písmeno. Samozřejmě pokud se určitá varianta nějak nazývá, například pohovka Modráček a pohovka Bodlák, napíšeme, že si zákazník může vybrat mezi Modráčkem a Bodlákem. Pokud však nabízíme možnost zvolit si orientaci pohovky na levou, nebo pravou stranu, nejedná se o žádný název. Pokud Vás tato chyba trápí, nevěšte hlavu, stačí se podívat jen na pohovkou nabízenou hned vedle a máte po trápení :)

Takže poučení na úplný závěr zní: Vždy si po sobě důležitý text alespoň jednou, nejlépe i dvakrát, přečtěte, překlepy a třeba i chyby z nepozornosti se nevyhýbají nikomu z nás a byla by škoda si jimi nechat pokazit výsledný dojem z naší práce.

Přepis bublinkové nápovědy: