Přísloví: Jak v češtině vyjádřit, že je venku teplo

Vydáno dne 07.08.2014

Víte, jaká všechna přirovnání můžete použít, když je venku až příliš teplo? Rozšiřte si s námi své znalosti českých přísloví.



Čeština je krásný jazyk, který obsahuje velké množství zajímavých přísloví, rčení a i přirovnání. Mnohá z nich jsou starší než my, některá jsme naopak do mluvené češtiny pomohli rozšířit my sami. Pojďme se podívat, jak lze v češtině vyjádřit, že je venku teplo. A proč vlastně? Protože říct, že venku je vedro můžeme říct vždycky, ale co to pro jednou nahradit něčím zajímavější?

Většinu přirovnání z této infografiky jistě budete znát. Vždy se přirovnává na základě nějaké podobnosti, jistě nás tedy nepřekvapí, že všechna zmíněná místa jsou typická tím, že je v nich vedro. Sahara jako největší poušť světa s rekordními teplotami až 50°C a minimem srážek je krásným příkladem. Podobně v pekárně není za plného provozu člověku příliš zima.

Za zmínku stojí ještě slovo výheň. To označuje ohniště, do kterého se vhání vzduch ke zvýšení žáru a teploty. Často se s ní setkáme v kovárně.

Mezi méně známá a používaná patří přirovnání teplo jako v pazderni (v pazderně), které uvádí kniha Lidová rčení. Pazderna byla místnost určená pro zpracování lnu či konopí, sloužit měla především k jeho sušení a drhnutí. Podle některých zdrojů se dokonce len sušil při teplotě 35°C, takže z hlediska přesnosti je toto přirovnání jedním z nejtrefnějších. Nicméně se v dnešní době už moc nepoužívá.

Dalším nepříliš používanými příslovími jsou horko jako za kamny a horko jako v peřinách. Zajímavé je také přirovnání teplo jako v huti.

Na začátku jsme si řekli, že ke vzniku nových přísloví a přirovnání pomáháme také my sami. Jedním z krásných příkladů je přirovnání, že je venku vedro jako v pr. . . i. Pokud budete chtít toto přirovnání použít, nezapomeňte, že je hovorové. Rozhodně ho nepište do slohových prací nebo úředních dokumentů. V běžném hovoru je konec konců na každém z nás, jaké přirovnání si vybere. Možná o tom rozhodne také to, kolik stupňů bude dlouhodobě venkovní teploměr ukazovat.

Přepis bublinkové nápovědy: