Chybami se člověk učí: zvláštní případ shody přísudku s podmětem

Vydáno dne 13.10.2014

Ke špatnému psaní koncovek v přísudku často nedochází z neznalosti základních pravidel, ale spíše z toho, že si pisatel špatně určí podmět věty. Někdy k tomu třeba ani nepřikročí a jako podmět bere nejbližší podstatné jméno u přísudku. Podobný případ máme také v naší dnešní chybě k poučení.



Víte, kde se autor textu dopustil chyby? Při psaní koncovky v přísudku musíme někdy v češtině zapojit tzv. selský rozum. Znamená to, že u některých vět se musí člověk zamyslet nad tím, co nám vlastně věta chce říct. Takovým případem je i naše dnešní věta Děkujeme autorům, kteří poskytli svoje fotografie. Tato věta nám vlastně sděluje, že existují nějací autoři, kteří nám poskytli svoje fotografie. Pokud si toto uvědomíme, zjistíme, že podmětem věty nemůže být rozhodně slovo fotografie. Pak by totiž věta musela znít trošku jinak, třeba Fotografie nám byly poskytnuty. V tomto případě by tvrdé Y v přísudku bylo naprosto v pořádku, fotografie jsou totiž podmětem věty (kdo co byl poskytnut? fotografie) a řídí podobu přísudku. Nebo třeba Pomáháme vám díky fotografiím, které nám byly poskytnuty.

V souvětí, které se skládá z jedné věty hlavní (děkujeme autorům) a vedlejší věty přísudkové (kteří poskytli svoje fotografie) se řídí psaní přísudku slovem, které věta rozvíjí. U vedlejších přívlastkových vět totiž platí také pravidlo o shodě stejně jako u shodného přívlastku. Také napíšeme šikovní autoři, a ne šikovné autoři. Podobně nenapíšeme autoři, které či která, ale autoři, kteří. A stejně se budeme chovat i u přísudku. Ten se v tomto případě řídí slovem autor, protože on je vlastně podmětem této věty, přestože je vyjádřen ve větě předešlé a ještě v jiném pádu než prvním.

Podobně píšeme:

Rád bych pogratuloval všem stranám, které letošní volby vyhrály.
Běžel za dětmi, které si hrály na hřišti.
Dárek zašleme všem zákazníkům, kteří utratili v našem obchodě více než 1 000,–.
Klaun mával divákům, kteří nadšeně sledovali jeho kejkle.
Zbořili všechna stavení, která byla povodní zasažena.

Přepis bublinkové nápovědy: