Test: Vyjmenovaná slova (Karlík a továrna na čokoládu)

Vydáno dne 09.12.2014

Doplňte správné i/y po obojetných souhláskách do krátké ukázky z knihy Roalda Dahla Karlík a továrna na čokoládu. Každá odpověď navíc obsahuje vysvětlení správné odpovědi.



Klikáním na šedé políčko doplňte do slov správné i/y. PO vyhodnocení testu si můžete přečíst vysvětlení všech správných odpovědí, stačí najet myší na zeleně/červeně označenou odpověď.

„Však tomu v__(1) žleti přijdou k duchu,“ řekla se sm__(2) chem jedna malá holčička. Karl__(3) k se nehýbal. Ještě ani nev__(4) balil celý Zlatý kupón z pap__(5) rového obalu. Stál jako sloup a sv__(6) ral čokoládu oběma rukama, zatímco kolem něho strkal a hlučel rozčílený dav. B__(7) l dočista zmámený. Vzmáhal se v něm pocit, že stoupá do vzduchu jako balon. Jako b__(8)   se už ani nedotýkal nohama země. Sl__(9) šel, jak mu někde v__(10) soko v krku hlas__(11) tě buší srdce.

Vtom si uvědomil, že mu na rameni lehce spočívá něčí ruka, a když vzhlédl, uv__(12) děl nad sebou v__(13) sokého pána. „Posl__(14) š,“ řekl pán, „já od tebe ten kupon koupím. Dám ti za něj padesát dolarů. Co tomu říkáš, he? A ještě ti nav__(15) c přidám nové kolo. Platí?“

__(16)


Správné odpovědi: 1) y ; 2) í ; 3) í ; 4) y ; 5) í ; 6) í ; 7) y ; 8) y ; 9) y ; 10) y ; 11) i ; 12) i ; 13) y ; 14) y ; 15) í
Přepis bublinkové nápovědy: