Sýrový a sírový

Vydáno dne 31.03.2015

Ke znalosti vyjmenovaných slov patří také rozlišování výrazů, které podobně zní, ale jinak se píší. Tato slova se liší také svým významem a nemůžeme je volně zaměňovat. Podívejme se tedy společně na jednu takovou dvojici: slova sýrový a sírový.



Pro správné rozlišení slov sýrový a sírový je vždy důležité uvědomit si, s čím je které slovo spojeno. Podle toho poznáme, jestli je dotyčná věc vyrobena ze sýra, nebo ze síry.

Sýrový

Slovo sýrový je příbuzné k vyjmenovanému slovu sýr, proto v něm píšeme tvrdé Y. Sýrové je vše, co je vyrobeno ze sýra. Může se jednat o sýrové jednohubky, sýrový talíř, sýrovou pomazánku nebo třeba omáčku.

uvařit sýrovou omáčku
zbytek sýrové pomazánky
vzít si pět sýrových chlebíčků

sýr sýrová pizza

Syrový se na první pohled od slova sýrový liší jen tím, že obsahuje dlouhé ý. Toto slovo ale nijak se sýrem nesouvisí, říká nám totiž, že je něco neuvařené, bez tepelné úpravy. Navíc je jedním z vyjmenovaných slov. Pamatujte si tedy, že ve slově syrový píšeme tvrdé Y, protože se jedná o vyjmenované slo­vo.

Sírový

Slovo sírový zase souvisí se sírou. Síra je žlutá látka, ze které se vyrábí například sirky nebo ohňostroje. To, co je vyrobeno ze síry, se nejí, Tím si můžeme pomoci i při správném psaní i/y. Slovo síra ani sírový totiž nepatří mezi vyjmenovaná ani příbuzná slova, a tak v nich píšeme měkké I.

kyselina sírová (kyselina vyrobená ze síry)
sírové koupele v lázních (ve vodě je přidána síra)
mýt se sírovým mýdlem (mýdlo obsahuje síru, nikoli sýr)

Sířit

Sírou se také síří sudy na víno nebo pivo, aby v nich nevznikala plíseň. I slovo sířit tedy píšeme s měkkým I.

sířit sudy na víno
pravidelné síření sudů
sudy jsou sířeny

síra vyrobeno ze síry
Přepis bublinkové nápovědy: