Opylovat a opilovat

Vydáno dne 15.08.2016

Tento článek vysvětluje rozdíl mezi slovy opylovat a opilovat. Víte, kdy které z nich můžete použít?



Abychom správně odlišovali slovo opylovat s tvrdým Y a opilovat s měkkým I, měli bychom především vědět, jaký význam každé z těchto slov má.

Opylovat

Slovo opylovat je příbuzné k vyjmenovanému slovu pyl, proto v něm píšeme tvrdé Y. Když přenáší hmyz pyl z jednoho květu na druhý, říká se, že je opyluje. Díky této činnosti mohou rostliny plodit své plody a my si pochutnáme na jablkách, hruškách a dalším ovoci.

Včely opylují květiny.
Každé jaro hmyz opyluje rostliny.
Pokud není strom opylován, nemůže rodit ovoce.

S tvrdým Y píšeme také slovo opylovač, tak se totiž říká hmyzu, který pyl z květu na květ přenáší.

Včela opyluje květinu.

Opilovat

Naopak slovo opilovat nepatří mezi vyjmenovaná ani příbuzná slova, a tak ho píšeme s měkkým I. Opilovat znamená něco obrousit nebo odstranit pilníkem. Toto slovo tedy nemá nic společného s pylem na rostlinách.

Slovo opilovat můžete znát z pohádky O sedmi kůzlátkách, ve které si vlk opiluje jazyk, aby měl jemnější hlásek. Chce totiž, aby si kůzlátka myslela, že se domů vrací jejich maminka pustila ho dovnitř. A jak určitě víte, v žádné pohádce nepoletoval vlk z květu na květ, aby přenesl dostatek pylu.

Vlk si opiloval jazyk.
Potřebuje si opilovat nehty.
Dělník opiloval ostrou hranu.

S měkkým I se píše také slovo pilovat. Ať už mluvíme o tom, že někdo něco brousí, nebo se třeba snaží něco zdokonalit, zlepšit.

Potřebuje si opilovat nehty.
Přepis bublinkové nápovědy: