Ohlédnutí za rokem 2016

Vydáno dne 02.01.2017

Stránky Moje čeština prošly během roku 2016 neuvěřitelným vývojem. Ohlédnutí za uplynulým rokem se letos psalo skoro samo a já pevně doufám, že i nastávající rok 2017 bude alespoň z poloviny úspěšný jako ten letošní. Co všechno se během uplynulých 52 týdnů na stránkách odehrálo?



Co je nového a co se nám povedlo

V roce 2017 přibylo na našich stránkách krásných 173 článků. Pokud to vezmeme průměrem, na Moje čeština se každý druhý den objevil nový test či vysvětlení gramatiky nebo pravopisu. Mnoho starších článků bylo kompletně předěláno či alespoň doplněno. Často byla vylepšena také grafika mnemotechnických pomůcek a ilustrativních obrázků.

Horkou novinkou je sekce Pro rodiče a děti, ve které se můžete inspirovat při výuce českého jazyka se svými žáky či dětmi. Všechny aktivity jsou zdarma ke stažení a obsahují podrobný návod na použití. Materiály pro zajímavější učení budou jistě vycházet i příští rok, máte se tedy rozhodně na co těšit. Tento rok také poprvé vyšel adventní kalendář s netradičními úkoly z češtiny, které měly dětem, rodičům i učitelům zpříjemnit čekání na Štědrý den.

Kromě výukových materiálů se naše stránky rozrostly také o nový typ testu. Jazykový myšmaš pomáhá žákům 9. tříd s přípravou na přijímací zkoušky, zároveň osvěžuje znalosti středoškolským studentům a všem zájemcům o češtinu. Přestože všechny otázky vycházejí z učiva základní školy, ne vždy je test procházkou růžovým sadem.

Naše stránky i letošní rok využívali učitelé 1. i 2. stupně, rodiče i samotní žáci a studenti. Nemalou část návštěvníků tvoří také cizinci, kteří se chtějí nebo potřebují naučit česky. Moc mě těší, že má Moje čeština tak široký okruh čtenářů. Celkem nás v minulém roce navštívilo 1 593 745 čtenářů a já jsem opravdu ráda, že naše články a testy pomáhají tak velkému množství lidí. Průměrná denní návštěvnost už dávno přesáhla hranici 10 000 uživatelů, Už tradičně ovlivňují počet návštěvníků v různých obdobích i státní maturity. 2. května si otevřelo naše stránky neuvěřitelných 16 349 studentů. Také na Štědrý den mnoho z Vás hledalo pomoc se správným psaním některých záludných slov, pro radu si přišlo 14 563 z Vás. Těší mě, že mnozí z Vás u nás hledají radu se správným psaním vánočního přání.

Nejnavštěvovanější rubrikou se opat stala Vyjmenovaná slova, velice populární byly také Větné členy. I tento rok se mezi pěti nejčtenějšími články umístil návod Jak správně napsat vánoční přání. Přestože je tento průvodce aktuální pouze několik dnů v prosinci, přečetlo si ho více než 50 000 uživatelů.

V neposlední řadě mi dělá obrovskou radost stále se rozrůstající základna fanoušků, kteří naše stránky sledují na Facebooku. Moje čeština zde má už více než 2 200 fanoušků.

Co nás čeká v roce 2017

Naprosto otevřeně se přiznávám, že nejsem plánovací typ. Ráda bych Vás všechny nalákala na všechny ty úžasné články a testy, které budou během příštího roku na stránkách přibývat. Žádný ediční plán jsem si ale nesestavila, takže mohu jen slíbit, že stránky Moje čeština rozhodně budou i v roce 2017 kypět životem. I nadále budeme zveřejňovat nové testy s vysvětlením správných odpovědí a vysvětlení gramatiky i pravopisu, Ještě více se zaměříme na všechny rodiče a učitele, kteří hledají náměty do výuky českého jazyka.

I příští rok budeme upravovat články, které vznikly na začátku existence těchto stránek. Zaměříme se také na správné používání českého jazyka v běžném životě a mnemotechnické pomůcky a infografiky pro lepší zapamatování různých pouček a pravidel.

Pokud nechcete o nic z toho přijít, doporučuji nás pravidelně sledovat.

Poděkování

Ráda bych poděkovala všem čtenářům, kteří naše stránky navštěvují, komentují na Faceboku nové příspěvky, sdílejí je nebo jim dávají like. Vaše zpětná vazba celý projekt posouvá dál a tvoří velkou část motivace pro další práci.

Děkuji také za veškerou podporu Petru Hudíkovi, který spravuje nejen stránky Moje čeština, ale řídí i chod domácnosti v době, kdy pracuji na nových článcích. V neposlední řadě děkuji Bětce Hudíkové za to, že ještě odpoledne spí, pevně doufám, že jí to ještě nějaký ten měsíc vydrží.

Do roku 2017 přejeme všem našim čtenářům především hodně zdraví a spokojenosti. Pevně doufáme, že i v nadcházejícím roce se budete na naše stránky pravidelně vracet a nacházet na nich mnoho užitečných a zajímavých informací.

Jana Skřivánková a Petr Hudík

Přepis bublinkové nápovědy: