Zapomenutá slova: Kout pikle

Vydáno dne 24.01.2017

V dnešních zapomenutých slovech si vysvětlíme, co znamená, pokud někdo s někým kuje pikle.



Kout pikle

„Kujme pikle, kujme pikle, obvyklé i neobvyklé. Kujme pikle, pikle kujme, snad se pikle s piklí ujme…“ 

Kdo by neznal tuto písničku z pohádky Šíleně smutná princezna. Co přesně rádcové dvou království spolu kuli? Slovo pikle znamená intriky, pletichy nebo úklady. Pokud tedy s někým kujeme pikle, připravujeme nějaké úklady, někoho chceme poškodit. Jednoduše můžeme říct, že připravujeme proti někomu spiknutí, chceme se ho třeba i zbavit.

Tento význam je krásně vidět i na příběhu zmiňované pohádky. Oba rádci se snaží způsobit mezi svými králi válku, protože je pro ně výhodné. A protože ani jeden z králů nemá k boji důvod, je potřeba intrikovat, aby k nějakému sporu došlo.

Původ slova pikle není jednoznačně prokázán. Jedna z teorií říká, že výraz pikle má svůj původ v názvu bodné zbraně, kterou bylo možné snadno skrýt. Tato zbraň byla vhodná právě k nečekaným a zákeřným útokům, pokud se někdo chtěl vypořádat se svým nepřítelem.

A ještě jedna jazyková poznámka na závěr: podstatné jméno pikle má pouze tvary množného čísla. Je mužského neživotného rodu a skloňujeme ho podle vzoru stroj. V 7. pádu j tedy správně tvar (s) pikli (jako se stroji).

Přepis bublinkové nápovědy: