Svrhnout a zvrhnout

Vydáno dne 18.02.2017

V tomto článku se podíváme, kdy máme psát sloveso svrhnout a kdy naopak zase zvrhnout.



Svrhnout ( = zbavit moci, shodit)

Sloveso svrhnout má hned dva významy. Použijeme ho, pokud někoho zbavíme moci nebo vlády. Můžeme tedy svrhnout krále, vládu nebo nějaký režim.

Sloveso svrhnout také znamená něco shodit (např. sklenici džemu, kostky ze stolu, míč ze stromu).

Oba případy vlastně vyjadřují směr dolů, i když u příkladu s králem to neznamená, že musí být poddanými rovnou vyhozen z okna svého zámku (i když bez násilí se takové svrhnutí často neobešlo), ale znamená to, že přijde o svou moc a tím si vlastně ve svém postavení pohorší, spadne na společenském žebříčku směrem dolů.

Nespokojení poddaní svrhli krále.
Kočka se protáhla a svrhla z police sklenici džemu.

Zvrhnout (= změnit se k horšímu, převrhnout)

Také slovo zvrhnout má dva významy. První vyjadřuje, že se nějaká situace změní k horšímu, například hádka se může z pouhé výměny názorů zvrhnout ve rvačku, nebo se klidně může dlouholeté přátelství zvrhnout ve vzájemnou nenávist. Jedná se v každém případě o změnu stavu, proto podle základních pravidel píšeme předponu Z.

Zvrhnout můžeme také skleničku na stole, například když vyprávíme veselou historku, máváme při tom rukama a nevšimneme si skleničky a tu převrhneme (nebo-li zvrhneme). Sklenice nespadne dolů, ale pouze se převrhne a vylije se z ní pití.

Hádka se zvrhla v nepříjemnou rvačku.
Mařenka zvrhla skleničku s limonádou na nový ubrus.

Svrhnout sklenici X zvrhnout sklenici

Možná si teď říkáte, jaký je vlastně rozdíl mezi tím, když sklenici svrhneme a když ji zvrhneme. Tyto dvě situace se vlastně liší pouze tím, že pokud něco svrhneme, spadne to odněkud směrem dolů, shodíme to (ze stolu, z poličky, z kopce atd.), zatímco pokud něco zvrhneme, dolů to nespadne, pouze se to převrátí. Pokud skleničku na stole zvrhneme, na tom stole stále zůstává, pokud ji svrhneme, spadne směrem dolů, nejspíše na zem. Rozdíl je hezky vidět na následujících obrázcích:

svrhnout (shodit dolů) zvrhnout (převrhnout)

Svrhnout X zvrhnout

svrhnout zvrhnout
Přepis bublinkové nápovědy: