Aktivity s knihami pro děti, které ještě samy nečtou

Vydáno dne 08.05.2019

To že Vaše dítě ještě neumí číst samo, neznamená, že knihu ihned po přečtení musíte uklidit zpátky do knihovny. I s nečtenáři si můžete o knížkách povídat a rozvíjet tak u nich mnoho užitečných dovedností a návyků. Kromě porozumění textu můžete pilovat také kritické myšlení, sociální vcítění i vyjadřovací schopnosti. A to rozhodně není všechno! V tomto článku Vám nabízíme několik základních aktivit, kterými si můžete četbu knihy s malými dětmi trochu zpestřit.



Proč do toho jít

Čtení samo o sobě rozvíjí dětem slovní zásobu a fantazii. Zároveň jim poskytuje nevyčerpatelný zdroj pro vlastní hraní. Asi každý z nás si někdy hrál na svého oblíbeného knižního hrdinu. Proč se tedy do příběhu neponořit ještě hlouběji a nepokusit se v něm najít inspiraci na další činnosti?

Nehledě na to, aktivity tohoto typu napomáhají rozvoji kritického myšlení, lepšímu porozumění textu, podněcují fantazii a zájem o vlastní tvorbu. Zároveň se díky nim můžete s dětmi bavit o nevšedních tématech a dozvědět se více o jejich vnímání světa.

A v neposlední řadě můžete sami sobě zpříjemnit čtení knihy, kterou běžně vyndáváte z knihovny i několikrát denně.

Pro koho jsou aktivity vhodné

Jak už jsme zmínili na začátku, pro žádnou z těchto činností není potřeba, aby umělo dítě číst. Bohatě stačí, když mu příběh přečte někdo dospělý. Pokud jde o věk, vždy záleží na konkrétním dítěti. Osobně bych se nebála aktivity zkoušet od věku 2 let, ale záleží hodně i na tom, jakou slovní zásobu má konkrétní dítě. Důležité je uvědomit si, že aktivity by měly děti především bavit.

Aktivity s knihou

Níže vypsané nápady slouží pouze jako inspirace, nebojte se vymýšlet vlastní otázky, které se budou vztahovat k textu, který s dětmi právě čtete.

Před čtením nové knihy

Během čtení

Pokud narazíte na zajímavou situaci, zkuste přerušit čtení a zeptat se dítěte,, jak se podle něj bude děj dále vyvíjet nebo zda se někdy ocitlo v podobné situaci ono samo. Společně komentovat můžete i to, jak a proč se asi hrdina v této situaci cítí, co by mu mohlo při řešení situace pomoct apod.

Po přečtení

Po přečtení příběhu mohou děti například:

Další inspiraci můžete načerpat také v článku (PŘED)Čtenářská dílna: Kostík hledá přátele.

Přepis bublinkové nápovědy: