Čtenářská dílna: Robert Fulghum - Schovávaná

Vydáno dne 06.06.2018

Hledáte námět na práci s textem v rámci čtenářské dílny (nebo klidně i mimo ni)? Zkuste si s dětmi povídat o schovávané a pocitech, které nás vedou k tomu, že se chceme schovat. A je vůbec v dnešním světě možné ukrýt se?



Texty Roberta Fulghuma mám osobně moc ráda. Přijde mi, že tolik nadhledu, humoru a zároveň životní zkušenosti obsahuje jen málo knih. I když jsou autorovy knihy určeny spíše dospělým čtenářům, některé fejetony lze dle mého názoru zařadit i do čtenářské dílny na 2. stupni základní školy. Proč? Třeba kvůli tomu, že i malá starost dokáže v určitém věku hodně potrápit. Nebo kvůli tomu, že děti musí kolikrát řešit problémy, se kterými by si leckdy nedokázal poradit ani dospělý.

Jak s textem pracovat

Každý čtenář by měl dostat vlastní kopii textu (text je přiložen na konci článku). Nechte dětem dostatek času na jeho přečtení. Pokud si nejsou žáci jistí významem některých slov či spojení, mohou si je v průběhu čtení zapsat, aby se na ně mohli před prací s textem zeptat. Problematické by mohlo být především spojení Deus absconditus, které vyjadřuje, že je Bůh neviditelný, tedy skrytý, dobře schovaný. Zkusme děti vybídnout k tomu, aby se nejdříve zamysleli nad tím, co vlastně toto spojení znamená. Jak to autor podle nich myslel? Souhlasí s tímto tvrzením? Přemýšleli někdy nad tím, jak Bůh vypadá?

S textem lze dále pracovat hned několika způsoby, záleží na věku žáků a celkovém složení skupiny. Níže nabízím několik otázek, které můžete s žáky řešit. Doporučuji nejdříve zadat otázku a nechat dětem dostatek času na její zpracování. Na závěr všichni zúčastnění čtou své odpovědi. Nezapomeňte, že v rámci čtenářských dílen platí pravidlo, že NIC NENÍ ŠPATNĚ.

Konkrétní náměty na práci s textem

1. Ocitli jste se někdy v situaci, kdy byste se radši schovali před celým světem? Co se stalo? Proč jste se chtěli schovat?

2. Pokud by měl váš dobrý kamarád nějaké trápení, chtěli byste, aby vám o něm řekl? Jak byste se cítili, pokud by to neudělal? Proč?

3. Pokud se budeme tvářit, že nějaký problém neexistuje, vyřešíme ho tím? Může takové mlčení i někdy ublížit? Nebo naopak pomoct?

4. Stalo se vám někdy, že jste něco tajili, a přitom doufali, že vaše tajemství někdo odhalí? Proč?

5. Máte pocit, že se v dnešní době Facebooku, Instagramu a dalších sociálních sítí dá vůbec něco utajit? Je dobré všechny informace sdílet se všemi lidmi? Nebo je lepší se občas na chvíli „schovat“?

Pracovní list s textem si můžete stáhnout ZDE

(stačí kliknout na odkaz a soubor se Vám otevře)

Přepis bublinkové nápovědy: