(PŘED)Čtenářská dílna: Kostík hledá přátele

Vydáno dne 25.01.2019

Přinášíme několik tipů na aktivity, které lze při čtení knížky dělat s dětmi, které ještě neumějí samy číst ani psát. Jako inspiraci si vezmeme knížku Kostík hledá přátele.



O knize

Pokud knihu Kostík hledá přátele ještě neznáte, věřte, že se jedná o opravdu kouzelný příběh, ve kterém se malý kostlivec s vypadlým zoubkem snaží najít nové kamarády. Naštěstí potká podobně osamělou holčičku Rozárku, která ho ochotně provede místy, která má ráda. Než skončí den, vznikne jedno krásné a neobvyklé přátelství.

Kromě půvabného děje nabízí knížka i nevšední grafické zpracování a velké množství námětů na to, o čem si s dětmi po přečtení povídat. Můžete se bavit o tom, jak vypadá přátelství, proč si spolu někteří lidé rozumí, co mohou přátelé zažít apod. Příběh lze využít také k diskuzi o tom, jestli bychom měli druhé soudit pouze podle vzhledu.

Jak na to?

Po přečtení knihy se zkuste s dětmi bavit o tom, jak se jim kniha líbila. Zaujalo je něco? Chtěli by něco podobného zažít? Pokud je dítě příběhem zaujato, můžete se zkusit ponořit do větší hloubky. Nabízím několik konkrétních otázek, kterými můžete začít:

Pokud si začnete s dětmi o knihách povídat více do hloubky, pamatujte prosím na jedno velmi důležité pravidlo:

Nic není špatně!

Pokud chceme, aby se děti nebály o knihách s námi povídat, je důležité respektovat jejich názor a nepřemlouvat je k tomu, aby ho změnily. Zkuste dětem nenásilně předat i svůj pohled na věc, pokuste se s nimi bavit upřímně a pravdivě. Ptejte se, proč si myslí zrovna tohle, jak ke svým tvrzením došlo. Nebojte se diskutovat.

Proč to zkusit?

Pokud si o knize s dětmi povídáme, můžeme poměrně snadno zjistit, jak knihu pochopilo a vnímalo. Navíc se můžeme přiučit, jak ono samo vnímat svět a události okolo něho. Podobné aktivity po přečtení (nebo i během něho) zároveň pomáhá dětem vytvořit si na věc vlastní názor a nebát se ho prezentovat. Také je učí samostatně přemýšlet, hledat různá řešení konkrétní situace, dívat se na věci z různých úhlů.

Přepis bublinkové nápovědy: