Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Test: Vyjmenovaná slova (Karlík a továrna na čokoládu)

Vydáno dne 09.12.2014 od Jana Skřivánková

Doplňte správné i/y po obojetných souhláskách do krátké ukázky z knihy Roalda Dahla Karlík a továrna na čokoládu. Každá odpověď navíc obsahuje vysvětlení správné odpovědi.

Klikáním na šedé políčko doplňte do slov správné i/y. PO vyhodnocení testu si můžete přečíst vysvětlení všech správných odpovědí, stačí najet myší na zeleně/červeně označenou odpověď.

„Však tomu v _ žleti přijdou k duchu,“ řekla se sm _ chem jedna malá holčička. Karl _ k se nehýbal. Ještě ani nev _ balil celý Zlatý kupón z pap _ rového obalu. Stál jako sloup a sv _ ral čokoládu oběma rukama, zatímco kolem něho strkal a hlučel rozčílený dav. B _ l dočista zmámený. Vzmáhal se v něm pocit, že stoupá do vzduchu jako balon. Jako b _   se už ani nedotýkal nohama země. Sl _ šel, jak mu někde v _ soko v krku hlas _ tě buší srdce.

Vtom si uvědomil, že mu na rameni lehce spočívá něčí ruka, a když vzhlédl, uv _ děl nad sebou v _ sokého pána. „Posl _ š,“ řekl pán, „já od tebe ten kupon koupím. Dám ti za něj padesát dolarů. Co tomu říkáš, he? A ještě ti nav _ c přidám nové kolo. Platí?“


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Copyright info:

ukázka pochází z knihy Roalda Dahla Karlík a továrna na čokoládu
zdroj obrázku: oficiální stránky Roalda Dahla http://www.roalddahl.com

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: