Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Vítejte na webu Moje čeština

Vydáno dne 20.09.2008 od Jana Skřivánková

Web Moječeština se věnuje výuce českého jazyka. Nejedná se sice o žádný světový jazyk, ale ať už se nám to líbí nebo ne, obklopuje nás ve škole, při nákupu, psaní e-mailu, dokonce na nás číhá i doma A to už je přeci dost pádný důvod pro to, abychom se o češtinu začali trošku víc zajímat.

Stránky Moje čeština fungují už od roku 2008. Jsou určeny všem, kteří se zajímají o český jazyk a chtějí se o něm něco dozvědět. Mezi naše uživatele patří žáci základních škol a jejich rodiče, cizinci, kteří se učí česky, studenti středních škol a ti z Vás, kteří dávno školní lavice opustili, ale český jazyk je stále zajímá.V neposlední řadě naše stránky využívají také učitelé.

Snažíme se přinášet zajímavé články na témata, která Vás zajímají a která jsou pro Vás užitečná.

Co byste o nás měli vědět

Slepě neopisujeme pravidla z příruček

Jsme lidé, které baví dělat věci trochu jinak. Neopisujeme jen poučky z příruček, ale snažíme se přinášet neotřelá vysvětlení české gramatiky a pravopisu. Víme, že každému z nás vyhovuje trochu jiný styl výuky, a proto uzpůsobujeme naše články především tomu, že je budou číst žáci základních škol a jejich rodiče. Snažíme se látku přirovnávat k věcem, které děti znají, články jsou doplněny také velkým množstvím příkladových vět. Do článků zařazujeme také různé infografiky a obrázky pro lepší zapamatování a pochopení. Vyhýbáme se proto často cizím slovům a odborným termínům. A pokud už je použijeme, nikdy nezapomene na jejich vysvětlení.

Jen netestujeme, ale opravdu učíme

Jako jediný web zaměřený na výuku českého jazyka přidáváme k testům také vysvětlení správných odpovědí. Při učení se našimi testy tedy už nepotřebujete žádné další zdroje, ve kterých budete pracně hledat, proč se ve slově starobylý píše vlastně tvrdé Y. Snažíme se, aby naše testy naučily, na vysvětlení si dáváme opravdu záležet. Věříme, že je důležité získávat znalosti v kontextu a s potřebným vysvětlením.

Naše stránky obsahují také velké množství námětů, které můžete používat při učení s dětmi.

Vymýšlíme pro Vás zajímavé seriály

Chybami se člověk učí

Seriál Chybami se člověk učí čerpá z chyb, kterých se dopouštějí běžní uživatelé českého jazyka. Nikoho ale nepranýřujeme, naopak snažíme se z chyb poučit. Neshromažďujeme jen chyby, ale radíme, na jaké pravidlo pisatel pravděpodobně zapomněl a vysvětlujeme, jak má slovo vlastně správně vypadat.

Čeština letem světem

Krátký a stručný článek věnující se úzce vymezené problematice z českého jazyka. Zabýváme se pravopisem konkrétních slov či slovních spojení, jedno konkrétní gramatické či pravopisné pravidlo. Články ze seriálu Čeština letem světem si nedávají za cíl pojmout obsáhlé tématické celky, spíše pro Vás chtějí vyzobávat konkrétní maličkosti z každodenního používání českého jazyka.

Kdo jsme

Autorkou drtivé většiny článků a testů je Mgr. Jana Skřivánková (28 let). Jana vystudovala učitelství českého jazyka a občanské nauky pro 2. stupeň ZŠ v Hradci Králové. Dva roky působila jako asistent pedagoga pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí. V rámci svého povolání pracovala také s dětmi s různými vzdělávacími potřebami, má zkušenosti s výukou dětí se specifickými poruchami učení. Má mnoho zkušeností s výrobou vlastních didaktických pomůcek a materiálů. Svým žákům se věnovala nejen v rámci jednotlivých vyučovacích hodin, ale také po vyučování ve formě individuálního či skupinového doučování.

Od roku 2014 se věnuje tvorbě výukové aplikace Čeština s maňásky (www.cestinasmanasky.cz).

V současné době je Jana na mateřské dovolené s dcerou Alžbětou a ve volných chvílích se věnuje provozu těchto webových stránek.

Po technické stránce zajišťuje provoz stránek zkušený programátor a vývojář Petr Hudík (30 let). Díky jeho práci a péči si můžete pročítat vysvětlení správných odpovědí a prohlížet si naše články na tabletech a mobilních telefonech. Kromě našich stránek má v péči projekty Help for english, Word Manager či English Me.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: