Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Podstatná jména - určování rodu a vzoru

Komentáře k článku: Podstatná jména: Určování vzoru

Pilda:

Rod

Velice hezký článek, díky za něj.

Chtěl bych se čistě teoreticky zeptat, jak se takový ROD učí třeba cizinci. Musí se ho učit u každého slovíčka, nebo existují nějaká složitější pravdila, kdy se dá rod určit třeba i podle písmen ve slově?

Děkuji. :)


Lenka Jedličková:

Re: Rod

Vaše otázka je určitě zajímavá, ale obávám se, že cizinci mají v tomhle smůlu, pokud by bylo možné určit rod nějakým např. výpočtem apod., musela by tato možnost existovat i v jiných jazycích, a např. studenti latiny by určitě zajásali. Navíc kategorie rodu se dlouho vyvíjela, rozhodně neplatí, že všichni „muži“ jsou automaticky mužský rod, vemte např. takové slovo „předseda“ – nezdá se vám, že některé koncovky tohoto slova jsou podle vzoru „žena“, a to jen vývojem, protože původně bylo skloňování celé podle vzoru „žena“. Berte to spíš tak, že mluvnické kategorie se snaží popsat to, co v jazyce existuje, není to naopak, že by se jazyk přizpůsoboval mluvnickým kategoriím. Jak by jinak bylo možné, že vlastně nelze určit, podle jakého vzoru se skloňují třeba takové „peníze“. Vývoj jazyka je velmi, velmi zajímavý, i když poněkud komplikovaný. :-)


Defaultní ikona uživatele
mat:

Rod

Podle čeho se určují třeba nůžky nebo uhlí nebo další taková složitá nebo nemají vzor??


Defaultní ikona uživatele
mat:

Re: Rod

Už jsem na to přišel.Tak to už bohužel vím.


Jana Skřivánková:

Re: Re: Rod

I přesto si dovolím odpovědět:) Každé podstatné jméno má nějaký vzor, u některých je jeho určení třeba složitější, ale vždy to funguje na stejném principu. U rodu je nejspolehlivější metoda ukazování. Ta jde praktikovat i na slovo nůžky, které je pomnožné (pro jednotné i množné číslo má stejný tvar) – ty nůžky jako ty ženy. Jedná se tedy o rod ženský. Stejně jako např. podstatné jméno ústa – ta ústa jako ta města – rod střední.
A vzor každého slova určíme opět stejným způspbem jako o „jasnějších“ případů. Jen si musíme uvědomit, že se pohybujeme v koncovkách čísla množného (koncovka A zde tedy znamená vzor města a ne např. žena).


Defaultní ikona uživatele
Miriam:

Města – rod

Dobrý den, jak a kde mohu zjistit rod a vzor jmen měst? Např. jsou to ty Valtice a nebo ta Valtice?


Jana Skřivánková:

Re: Města – rod

Dobrý den,
zkuste si hledaný název najít ve Slovníku spisovné češtiny, případně se podívat na jeho internetovou podobu na stránkách Ústavu pro jazyk český (prirucka.ujc­.cas.cz). Na těchto stránkách se můžete podívat také na článek, který podává obecné poučky pro určování rodu u pomnožných názvů obcí. Názvy, které končí na -ice, bývají většinou ženského rodu, to samé platí pro jméno Valtice. Odkaz nba zmiňovaný článek je prirucka.ujc.cas­.cz/?id=395


Defaultní ikona uživatele
Saladin:

Díky

Hledal jsem 5. pád „lesa“ a tohle bylo první místo, na které jsem se z českého gůglu dostal a našel!


1novakova:

MAMI nebo TATI nebo BABI

Dobrý den,
podle čeho se skloňují – mami, tati nebo babi – vím, že v oslovení je měkké i – proč??


Jana Skřivánková:

Re: MAMI nebo TATI nebo BABI

Dobrý den,
u oslovení babi jsem našla, že se jedná o samostatné nesklonné podstatné jméno (např. naše babi výborně vaří). K oslovením mami a tati se mi bohužel nepodařilo nic najít.


Defaultní ikona uživatele
Albion:

Moc se mi líbí vaše stránka(thu). Je vskutku fascinující(()).


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Hodně mi tato stránka pomohla Díky(:(thu)


Defaultní ikona uživatele
Teezie:

Jaký vzor má podstatné jméno nadace?


Jana Skřivánková:

Podstatné jméno nadace je ženského rodu (ta nadace), pro ženský rod máme v češtině čtyři vzory: žena, růže, píseň, kost. Konkrétní vzor určíme buď podle zakončení slova v 1. pádě, nebo v případě shodného zakončení u více pádů podle tvaru 2. pádu. Slovo nadace končí na -E a podle toho snadno poznáme, že slovo patří ke vzoru…?


Defaultní ikona uživatele
Mike:

Jaké vzory a čísla mají slova hromadná a pomnožná např. hromadná : zvěř,uhlí,voj­sko,křoví? A nebo slova pomnožná např.housle,vá­noce,prázdniny,ve­likonoce?

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.