Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Pánu vs. pánovi

Defaultní ikona uživatele
Dáda:

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na případy, kdy se používá ve 3.p. u mužského rodu vzor pán koncovka -u a kdy koncovka -ovi (pánu/pánovi)­. Děkuji


Jana Skřivánková:

Dobrý den,

obecně lze říci, že delší tvar s koncovkou -ovi používáme, pokud stojí jméno samostatně, zatímco kratší tvar s koncovkou -u použijeme, pokud je slovo ve spojení dalších podstatných jmen ve 3. pádu. Máme tedy podej to Petrovi, ale podej to Petru Novákovi.

Kratší tvar se doporučuje používat u křestních jmen v případě, že za nimi následuje příjmení. U delšího spojení jmen bychom měli psát koncovku -ovi až v posledním členu jména, tedy Karlu Jaromíru Erbenovi. Stejný postup se doporučuje u spojení titulu a příjmení (jdu k doktorovi, ale jdu k doktoru Novákovi). Spojení jako ke Karlovi Jaromírovi Erbenovi či doktorovi Novákovi totiž mohou působit výsměšným dojmem a nedoporučuje se je používat.

U víceslovných spojení můžeme koncovky střídat, ale vždy platí, že jako poslední by měla být delší koncovka -ovi, například doktorovi Karlu Novákovi.

U obecných jmen je důležité vědět, že slova Bůh a člověk píšeme vždy jen s koncovkou -u, tedy k Bohu a člověku.

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.