Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Test: O velikém hladu (vyjm. slova po S)

Vydáno dne 25.08.2014 od Jana Skřivánková

Dnešním testem Vás provede příběh malého myšáka, který má věčně hlad. Kromě vyjmenovaných slov si v něm procvičíte také čtenářskou gramotnost.

Klikáním na šedé políčko doplňte do slov správné i/y. Po vyhodnocení testu si můžete přečíst vysvětlení všech správných odpovědí, stačí najet myší na zeleně/červeně označenou odpověď.

Myšák S _ mon měl obrovský hlad. „Co bych teď dal za kousek s _ ra,“ říkal si v duchu. Byl ale s _ chravý den a našemu hrdinovi se nechtělo vylézat ven. „Kdyby se tak místo deště začaly s _ pat z oblohy s _ rové tyčinky,“ říkal si. „To bych byl s _ tý dříve, než bych řekl myší ocásek!“ Ale z oblohy se stále s _ pal jen déšť a nenas _ tnému myšákovi začalo kručet v břiše.

Vydal se tedy neochotně na prohlídku spíže. Našel v ní ale jen kousky s _ rového masa, několik s _ rovinek, krabičku s _ rek a pomalu us _ chající svazek bylinek. „To nebude zrovna bašta,“ pomyslel si, ale nakonec dostal nápad. Rozdělal v pelíšku oheň, s _ rové maso opekl na ohni a zas _ pal ho sušenými bylinkami. Prostřel hezky stůl a pozval na večeři starého s _ sla a s _ čka i s nedávno vylíhlým s _ nem. Došlo i na s _ r, ten přinesla stará krysa Emilka. Bydlí totiž u s _ raře, a tak ho donesla tolik, že zbylo S _ monovi i na druhý den

Přečtěte si v klidu ještě jednou celý příběh a pokuste se označit, které věty jsou pravdivé a které ne. Řiďte se napsaným příběhem, rozhodujte se pouze podle toho, co je v něm opravdu napsáno. Text si můžete přečíst, kolikrát chcete, můžete se k němu vracet a některé části klidně číst opakovaně. Netestujeme Vaší paměť, ale jak jste porozuměli textu.

  1. Simon bydlel u hodného sýraře.

  2. Maso ve spíži bylo syrové.

  3. Myšák Simon má ze všeho nejraději sýrové tyčinky.

  4. Příběh se odehrává na podzim.

  5. Myšák se vydal do spíže, až když mu začalo kručet v břiše.

Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Copyright info:

zdroj obrázku: www.freepik.com

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: