Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Děti, oči, uši - tvrdé y jim sluší. Proč?

Vydáno dne 09.03.2016 od Jana Skřivánková

Možná jste se jako děti tuto poučku v hodinách českého jazyka také učili. Víte ale proč tomu tak je? Jak to že píšeme, že děti běhaly a oči jim přitom zářily?

Na první pohled nemají tato tři slova nic společného. Když se ale podíváme blíže, zjistím, že to přeci jen bude trošku jinak. Všechna tato slova jsou totiž v jednotném čísle středního rodu (to dítě, to oko, to ucho). Jako jedna z mála podstatných jmen ale svůj rod v množném čísle mění. Máme ty děti, ty oči a ty uši. V množném čísle jsou tedy tato tři jména rodu ženského. A podle toho se řídí také rod koncovky v přísudku. Protože je slovo v množném čísle ženského rodu, musí mít jeho přísudek v minulém čase také koncovku ženského rodu, tedy koncovku -Y. Stejně jako bychom bez rozmýšlení napsali, že dívky byly na nákupech a maminky vyzvedly děti v družině, musíme i napsat, že děti byly šťastné a zářily jim oči. Správně tedy píšeme:

Děti si hrály na hřišti.
Tatínkovy oči je bedlivě pozorovaly.
Azorovy černé uši byly ve střehu.

Rod podstatného jména neovlivňuje pouze koncovku v přísudku, řídí se jím také například koncovky přídavných jmen, která se k nim pojí. Krásně je to vidět na naší poslední příkladové větě. protože je slovo uši ženského rodu, napíšeme Azorovy černé uši, ne Azorova černá uši. Stejně napíšeme nezbedné děti, modré oči nebo odstáté uši.

S očima a ušima je spojena ještě jedna záludnost. Toto pravidlo pro ně platí pouze v případě, že mluvíme o uších a očích jako částech lidského nebo zvířecího těla. Pro ucha od hrnců nebo mastná oka v polévce toto neplatí a slova jsou v obou případech středního rodu (ta oka v polévce, ta ucha od hrnce). Pozor si dejte také na slova ouško a očko. Pro tato podstatná jména zmiňovaná výjimka neplatí, v jednotném i množném čísle jsou vždy středního rodu (to očko – ta očka, to ouško – ta ouška).

Přestože je tato pomůcka neprůstřelná a opravdu platí, že

není na škodu vědět, proč tomu tak ve skutečnosti je. Pamatujte si tedy, že slova dítě, oko a ucho jsou v jednotném čísle středního rodu, zatímco v množném čísle jsou ženského rodu. A podle rodu jména se vždy řídí koncovka v přísudku. A právě proto dětem, očím a uším to tvrdé Y sluší. protože je tam gramaticky správně!


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: