Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Vyjmenovaná slova: Vyviklat a vyviklaný

Vydáno dne 11.05.2016 od Jana Skřivánková

V dnešním článku se podíváme na to, jak správně psát slova vyviklat a vyviklaný.

Slovo vyviklaný patří mezi lahůdky vyjmenovaných slov především díky tomu, že v něm najdeme zastoupeno jak tvrdé Y, tak měkké I. Podívejme se tedy spolu na jeho podrobnější pravopis, ať už se nám správné pořadí i/y neplete.

Vyviklat

Slovo vyviklat je vytvořeno přidáním předpony vy- ke slovu viklat. Poznáme to podle toho, že pokud předponu vy- odtrhneme, vznikne nám slovo, viklat, které dává smysl. No a samotné slovo viklat nepatří do vyjmenovaných ani příbuzných slov a neobsahuje ani předponu vy-, vý-. Pokud bychom od slova viklat odtrhli totiž skupinu vi, vzniklo by nám slovo klat, které neexistuje. Předponu nemůžeme vyměnit ani za žádnou jinou, slova jako zaklat, přiklat nebo uklat neexistují

Pamatujte si tedy, že slovo vyviklat obsahuje nejdříve předponu vy- a poté slovo viklat, které píšeme s měkkým I. Správně tedy vždy vyviklat.

Snažila se vyviklat klíště pinzetou.
Všechny hřebíky se už vyviklaly.
Chtěl si vyviklat zub.

Vyviklaný

Slovo vyviklaný je odvozeno od slova vyviklat, má s ním tedy stejný pravopis. i ono obsahuje předponu vy- a slovo viklaný, které píšeme s měkkým I.

vyviklaný zub
vyviklané hřebíky
vyviklaná skoba ve zdi

vyviklané laťky plotu

Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: