Tipy a triky: Jak na určování slovních druhů

Vydáno dne 05.06.2016

Bojujete s určováním slovních druhů? Nabízíme Vám několik rad a tipů, jak si procvičování této látky zpříjemnit.



Jak na určování slovních druhů

Nabízíme několik tipů, které by mohly Vám i Vaším dětem (případně žákům) pomoci se správným určováním slovních druhů.

1. Každý slovní druh něco znamená

Každý slovní druh něco vyjadřuje, označuje (podstatná jména například pojmenovávají věci, osoby, zvířata, jevy apod., přídavná jména zase vyjadřují vlastnosti a přivlastňují osobám, spojka vyjadřuje vztah mezi větnými členy či větami atd. U každého slovního druhu se tedy musíme naučit, co označuje. Zkuste se podívat i na příklady k jednotlivým druhům a pokuste se je pochopit (proč je zrovna toto slovo uvedeno jako příklad, co přesně vyjadřuje – třeba u podstatných jmen, zda jde o osobu, zvíře, věc apod.).

2. Postavení ve větě

Jednotlivé slovní druhy zároveň mají nějaké postavení ve větě: přídavné jméno rozvíjí nejčastěji podstatné jméno (například červené jablko – přídavné jméno rozvíjí jablko, říká nám, jaké to jablko je). Někdy nám i tato informace může pomoci při určování slovního druhu. částice často stojí na začátku věty, i tato informace může být při rozhodování důležitá. Samozřejmě na ní nelze určení druhu postavit a řídit se jen tímto jedním pravidlem, ale může pomoci se rozhodnout.

3. Ohebné a neohebné slovní druhy

Slovní druhy jsou rozděleny na ohebné a neohebné. Někdy pomůže nejdříve určit, zda je dané slovo ohebné, nebo ne a podle toho pak vybírat z příslušných slovních druhů. Tento trik pomůže například v případě, že se dětem pletou přídavná jména a příslovce (otázky jaký a jak jsou někdy pro děti snadno zaměnitelné, proto je úplně striktně nerozlišují).

4. Cvik je polovina úspěchu

Zkuste co nejvíce určovat slovní druhy, najděte si nějaká cvičení, zkoušejte si slovní druhy určovat i ve větách z novin či knížky. Svoje řešení si můžete kontrolovat podle slovníku (třeba Slovník spisovné češtiny uvádí u jednotlivých slov i slovní druhy a příkladová spojení). Procvičovat můžete také na knížkách, které máte doma. Jak na to se dozvíte v našem článku Jak procvičovat slovní druhy: Dětské knížky a leporela (stačí kliknout na odkaz a článek se Vám otevře).

5. Aktivity, do kterých se děti přímo zapojí

Dětem se vždy lépe pamatuje to, co si nějaký způsobem vyzkoušely. Doporučuji proto zařadit do učení slovních druhů také aktivity, ve kterých děti samy vymýšlí různé zástupce konkrétního slovního druhu. Můžete proto hledat názvy zvířat v různých encyklopediích, názvy osob zase čerpat z kalendáře nebo knize o různých povoláních. Názvy věcí můžete hledat ve třídě nebo v pokoji, lze si i zahrát hru na schovávání předmětů. Aktivit na procvičování je nesmírné množství, konkrétní tipy naleznete v těchto článích (stačí kliknout na odkaz a článek se otevře).

6. Propojení teorie a praxe

Záleží také hodně na tom, zda Vám dělá problém zapamatovat si, co který slovní druh vyjadřuje (tedy vlastně teorie), nebo na základě této znalosti správně přiřadit slovo k slovnímu druhu (tedy praxe). Ze všeho nejdříve je ale určitě potřeba vědět, co který slovní druh vyjadřuje, bez toho se člověk nepohne. Zkuste si při určování druhů nechat před sebou stručné charakteristiky jednotlivých slovních druhů a určovat podle nich a až později je třeba schovat a zkoušet to bez pomůcky.

Přepis bublinkové nápovědy: