Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Najděte ve větě přívlastek 1

Komentáře k článku: Najděte ve větě přívlastek 1

nora123kanova:

myslím že se při těchto testech hodně procvičím a ověřím jestli mi to jde nebo ne (thu) (flw) O:-) :idea:


Majk19:

Zadání č. 11(Cesta domů mi trvá deset minut.) má chybnou odpověď – domů, jelikož slovo domů vyjadřuje místo – kam mi cesta trvá deset minut? Domů. A protože pokud se můžeme zeptat i jinou než pádovou otázkou, má tato otázka přednost.


Jana Skřivánková:

Dobrý den, při určování větných členů samozřejmě platí pravidlo, že pokud se na větný člen můžeme zeptat i jinou než pádovou otázkou, má tato otázka přednost. Toto pravidlo ale na Vámi zmiňovanou větu aplikovat nemůžeme, a to hned z několika důvodů:

  1. na větný člen domů se v této větě nemůžeme rozhodně zeptat žádnou pádovou otázkou
  2. otázkou kam? se na větný člen zeptat v této větě také nemůžeme, protože by se jednalo o příslovečné určení místa, to však nikdy nerozvíjí podstatné jméno. Příslovečné určení závisí na slovese, přídavném jménu nebo příslovci, nikdy ale ne na podstatném jménu.
  3. Protože člen domů rozvíjí podstatné jméno cesta, může se jednat pouze o neshodný přívlastek, na který se zeptáme otázkou jaká cesta? Cesta domů.
  4. Aby se jednalo o příslovečné určení místa, musela by věta znít například takto: Domů jsem šel asi deset minut. Kam jsem šel deset minut? Domů. Domů rozvíjí sloveso, proto se jedná o příslovečné určení místa.

Majk19:

Děkuji za to, že jste mne opravila.


Defaultní ikona uživatele
vlado:

ahoj je to dobre :-)

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.