Najděte ve větě přívlastek 1
Komentáře k článku: Najděte ve větě přívlastek 1
Zadání č. 11(Cesta domů mi trvá deset minut.) má chybnou odpověď – domů, jelikož slovo domů vyjadřuje místo – kam mi cesta trvá deset minut? Domů. A protože pokud se můžeme zeptat i jinou než pádovou otázkou, má tato otázka přednost.
Dobrý den, při určování větných členů samozřejmě platí pravidlo, že pokud se na větný člen můžeme zeptat i jinou než pádovou otázkou, má tato otázka přednost. Toto pravidlo ale na Vámi zmiňovanou větu aplikovat nemůžeme, a to hned z několika důvodů:
- na větný člen domů se v této větě nemůžeme rozhodně zeptat žádnou pádovou otázkou
- otázkou kam? se na větný člen zeptat v této větě také nemůžeme, protože by se jednalo o příslovečné určení místa, to však nikdy nerozvíjí podstatné jméno. Příslovečné určení závisí na slovese, přídavném jménu nebo příslovci, nikdy ale ne na podstatném jménu.
- Protože člen domů rozvíjí podstatné jméno cesta, může se jednat pouze o neshodný přívlastek, na který se zeptáme otázkou jaká cesta? Cesta domů.
- Aby se jednalo o příslovečné určení místa, musela by věta znít například takto: Domů jsem šel asi deset minut. Kam jsem šel deset minut? Domů. Domů rozvíjí sloveso, proto se jedná o příslovečné určení místa.

ahoj je to dobre
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.